Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2016, 01:31 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Evo kako da spremite čuvene špagete koje su ujedinile svet
Italijanska kuhinja mnogim ljudima je omiljena, a jedno jelo koje dolazi iz te zemlje nedavno je uspelo da ujedini ceo svet. Reč je o čuvenim špagetima All’Amatriciana, koje potiču iz grada Amatriče koji je uništen u zemljotresu koji je nedavno pogodio Italiju.
Naime, grad Amatriče iz kog one potiču više ne postoji. Ipak, ljubitelji italijanske kuhinje i kuvari iz celog sveta vraćaju zaštitni znak tog grada na svoje jelovnike, kako bi prikupili novac za žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemljotresa. Tako su špagete all’Amatriciana dobile šansu da spasu delove Italije pogođene zemljotresom, a ujedno su uspele da ujedine ceo svet.
- 1 crveni luk
- 1 česanj belog luka
- 1 feferona
- 250 grama seckane slanine
- 500 grama paradajza ili iz konzerve
- maslinovo ulje
- so, biber, suve mediteranske začinske trave
- 400-500 grama testenine (bucatini, spaghetti, macceroni)
- 80 grama rendanog sira peccorino ili parmigiano
Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckani luk i očišćenu feferonu (količinu prilagoditi svom ukusu), dodati slaninicu iseckanu na kockice, te beli luk. Još malo zajedno propržiti.
Paradajze iseci na polovine, dodajte luku i dinstatajte na laganoj vatri oko 20 minuta, začiniti… Pažnja, slanina sadrži već dosta soli.
Skuvati testeninu u slanoj vodi "al dente", ocediti i uhvatiti malo vode od kuvanja.
Pomešajte testeninu i sos, dodajte polovinu rendanog sira i, ako je potrebno, dodajte vodu od kuvanja.
Pastu servirajte vruću, a preko nje stavite kačkavalj.
Pogledaj vesti o: Zemljotres
Nastavak na Vesti-online.com...