CEO-ISLAND-U-STANJU-PRIPRAVNOSTI-Vulkan-samo-sto-nije-eruptirao

Izvor: medio.rs, 23.Avg.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEO-ISLAND-U-STANJU-PRIPRAVNOSTI-Vulkan-samo-sto-nije-eruptirao

Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, a do erupcije će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva. Evakusiano je nekoliko stotina ljudi.

Vlasti Islanda podigle su nivo upozorenja u vazdušnom saobraćaju na najviši, crveni nivo, zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku.

Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << islandskog glečera Vatnajakul, a posle jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila.

Ekipe naučnika planiraju da nadleću glečer da bi otkrili eventualne promene na njegovoj površini, preneo je AP.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Kako trenutno procenjuju seizmolozi, magma se kreće ispod glečera, ali za sada horizontalno, na dubini od pet do 10 kilometara. Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Islandski vulkan Ejafjadlajekidl, izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Island: Crveni nivo uzbune zbog vulkana Bardarbunga

Izvor: Večernje novosti, 23.Avg.2014

Vlasti Islanda podigle su nivo upozorenja u vazdušnom saopbraćaju na najviši, crveni nivo, zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku. Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajakul,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.