60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2001. godine

Izvor: BalkanRock.com, 22.Nov.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2001. godine

I dok se Indija oporavlja od gadnog zemljotresa i skoro 20.000 mrtvih, u predsedničku fotelju Sjedinjenih Američkih Država seda Džordž Buš. Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević biva uhapšen, a septembarski napadi Al Kaidinih terorista, te 2001. godine, ruše „kule bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Tajger Vuds odnosi pobedu u Mastersu, čime postaje jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << golf igrač koji osvaja četiri velika šampionata u nizu. Svetsko glumište se oprašta od Jacka Lemona; Na svetlost dana izlazi prvi deo trilogije „Gospodara prstenova“; Francuska ostaje bez svog „gospodina od 100.000 volti“ – Žilbera Bekoa; „Braća“ Ramones gube svog frontmena, a legendarne liverpulske bube centralno gitarsko krilo – Džordža Harisona.

10. „Island In The Sun“ – Weezer

Pre 23 godine u L.A. su se pojavili štreberi koji su voleli pop pank i alternativu. Sreća im se ubrzo osmehnula, posle samo dve godine, kada potpisuju ugovor sa poznatom muzičkom kućom „Geffen Records“. Skoro deset godina kasniej, snimaju album „Weezer“, sa koga dolazi apsolutni hit „Island In The Sun“. Ona se ne bi našla na ovoj listi, da nije bilo producenta Rica Ocaseka, koji je insistirao da se pesma nađe na albumu iz 2001. godine. Prijatan video sa članovima grupe u prirodi i životinjama oko njih. Prema mnogim recenzijama najlepša njihova pesma, koja važi za najpoznatiju van prostora Severne Amerike.

9. „With Arms Wide Open“ – Creed

Creed nije najtalentovaniji grandž sastav u muzičkoj industriji. Ipak, oni uvek nekako pronađu svoje mesto pod Suncem i tu odsviraju nešto što na kraju, na primer, osvoji Gremi nagradu za najbolju rok pesmu, kao što je bio slučaj sa „With Arms Wide Open“. Drugi Gremi im nije došao u ruke samo zbog zle sreće da se za njega bore sa U2 i “Beautiful Day”. Scott Scapp je ovu lepu grandž baladu napisao kada je saznao da će postati otac.

8. „In The End” – Linkin Park

Početkom oktobra 2001. Linkin Park objavljuju singl “In The End”, verovatno nesvesni do koje mere će se on uspeti na letvici slušanosti i da će u budućnosti to biti njihova najizvođenija numera, uz “One Step Closer”. Jednoj “polovini” vokala, Chesteru Benningtonu, ona se čak nije ni dopala, i želeo je da bude izbačena sa “Hybrid Theory”. Srećom po Linkin Park, to se nije desilo. Borba glasova sa kojom su nas oni upoznali na “hibridnoj teoriji” doživljava vrhunac upravo na “In The End”.

7. “Elevation” – U2

Posle većinski negativnog prijema albuma “Pop” 1997. godine, U2 se sledećim izdanjem vraća na kolosek. Genijalni Brian Eno i Daniel Lanois staju iza benda, preuzimajući producentsko kormilo, i prave uspešne “Beautiful Day”, “Stuck in a Moment You Can’t Get Out Of” , “Elevation”, “Walk On”…Zaraznim Edgeovim “vintage” rifovima i Bonovim vriskovima “Elevation” lako osvaja Gremi nagradu za najbolju rok izvedbu. Ako ste ljubitelj Angeline Jolie i njenih avantura u ulozi Lare Croft svideće vam se I ekranizacija pesme.

6. „How You Remind Me“ – Nickelback

Ova pesma je, hteli mi to da priznamo ili ne, osvojila brdo nekih nagrada i probila sve liste najslušanijih pesama. Evo jednog podatka: „How You Remind Me“ je emitovana na američkim radio stanicama preko 1.2 miliona puta od 2001. do 2009. godine. Pozadinska priča jeste pomalo bljutava – pevač i gitarista Chad Kroeger piše pesmu svojoj bivšoj devojci Jodi, sa kojom nije mogao da ostvari normalnu vezu. Bilo kako bilo, „How You Remind Me“ ostaje njihova najpoznatija – pesma koja je u stvari iznedrila sam Nickelback.

5. „Jaded“ – Aerosmith

Dvehiljadite sigurno nisu najbolje vreme Aerosmitha, ali su u njima oni imali par gigantskih stvari, kao što je „Jaded“, u istoj korpi sa rok sentišem „I dont wanna miss a thing“. Još krajem prošlog milenijuma Steven Tyler i ekipa krenuli su putem komercijalnih filmskih hitića, gurnuvši u stranu bluz iz kog su potekli i koji se u novijim radovima vidi tek u naznakama. Sniman u lobiju teatra u Los Anđelesu, spot prikazuje bend u akciji. Ipak, najviše pažnje privlače Tylerova velika usta i glavna glumica Mila Kunis, devojka koja je komplikovana, „u oblacima“, tj „Jaded“.

5. „Toxicity“ – System of a Down

Na krilima uspeha albuma prvenca najpopularniji Jermeni na planeti prave album „Toxicity“ – remek delo bez ijednog viška tona. I naravno – naslovna pesma – koja opijajućim razlaganjem Darona, Serjovim agresivnim pevanjem i opakim bubnjarskim deonicama zauzima No. 1 mesto na set listi Systema. Spot počinje u haotičnom, potpuno belom svetu, sa muzičarima u prvom planu, da bi kasnije, kako pesma odmiče, u jednom trenutku „uskočili“ u svirku sa pomahnitalom masom. Tako nekako je tekao i sam uspon System of a Downa.

3. “My Way” – Limp Bizkit

Iz radionice nadobudnog Freda Dursta i njegovog pratećeg sastava Limp Bizkit poput komete pao je na Zemlju album „Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water”. Perfektno brušeni dragulji, kao što su “Boiler”, “Rollin”, “My Generation”, “Take a Look Around” i “My Way”, učinili su da album u prvoj nedelji obori rekord “najbrže prodavane rok ploče”, ostavljajući bivše nosioce te titule Pearl Jam za sobom. Izdvojite 75 minuta svog vremena – preslušajte album „Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water”.

2. „It’s Been Awhile“ – Staind

Aaron Lewis je još u drugoj polovini 90tih znao da napiše kvalitetnu priču, ali tek ovom baladom oni upadaju u višu ligu – na liste slušanijih pesama. Sličan splet okolonosti kao sa Nickelbeckom, s tim što su Staind i posle „It’s been awhile“ donekle ostali u alternativnim vodama, gde i pripadaju. Ona im nije donela stadione, ali jeste obeležila bend. Kritika je ocenila da je to bio prelomni momenat, kada su iz nu metala prešli u post grunge. Nebitno, bilo jedno – bilo drugo – leži im.

1. „Clint Eastwood“ – Gorillaz

Debi album ove virtuelne ekipe doživeo je neočekivani uspeh posle objavljivanja u martu 2001. godine. Popriličan deo te zasluge ide upravo pesmi „Clint Eastwood“. Kombinujući elektroniku, dab i hip hop, Damon Albarn i ostatak uvrnute družine stvorili su nešto što će postati svakodnevnica u mp3 plejerima mladih ljudi širom sveta. Uz pomoć repera Del the Funky Homosapien i odličnog animiranog videa sa zombijima, “Clint” do dan-danas ostaje pečat sastava Gorillaz.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.