Znojiš se? Ne kukaj i čitaj dalje...

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znojiš se? Ne kukaj i čitaj dalje...

Ovim tekstom želimo da vam olakšamo vrele letnje dane, barem kada je znojenje u pitanju.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

  Sigurno se pitate - zašto se ovoliko znojim i koja je korist od toga? Evo objašnjenja koje će vas utešiti i zbog kojeg ćete svoju mokru majicu sada gledati drugačijim očima.

Prvo, da objasnimo - zašto se ljudi uopšte znoje?

U našem telu se zbog različitih metaboličkih procesa neprestano stvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << toplota, tako da temperatura često naraste iznad uobičajene. Telo na to reaguje lučenjem znoja i tako se hladi i postiže normalnu temperaturu od najviše 37 stepeni Celzijusovih.

Na znojenje utiče naš nervni sistem, tako da to nije naša voljna, kotrolisana radnja.

Da li vam se nekada čini da ste iz sebe izbacili litre i litre znoja? Bili ste u pravu.

U normalnim uslovima, dnevno iz sebe izbacimo oko tri litre znoja. To je veoma dobro za naše zdravlje jer na taj način izbacujemo toksine i bakterije.

A zašto nekada smrduckamo kada se znojimo, a nekada ne?

U našem telu postoji od dva do četiri miliona znojnih žlezda koje se dele u dve grupe: ekrine znojne žlezde – raspoređene su po telu, a najviše ih ima na dlanovima i stopalima, njihov znoj nema miris. Apokrine – nalaze se na području glave, pazuha i genitalija i mogu imati neprijatan miris.

Kada vežbate ili ste izloženi velikoj vrućini, znoj koji vaše telo stvara uglavnom se sastoji od vode i soli, i zato ne smrducka. Međutim, ako se oznijite kada vas nešto iznervira, na primer, vi ste, zapravo, aktivirali  apokrine žlezde koje luče znoj koji se sastoji od  soli, proteina i masnoća. Tim sastojcima se hrane bakterije na vašoj koži i potom stvaraju smrad.

Bez obzira na to zbog čega ste se oznojili, znajte da je to veoma dobro za vaše zdravlje. Ne samo štoputem znoja iz tela izbacujemo toksine, već podstičemo rad srca i ubrzavamo metabolizam, cirkulaciju, čuvamo zdravlje krvnih sudova, piše "Alternativa za vas".

Ako vas je, na primer, ujeo komarac, znajte da ćete znojenjem ubrzati oporavak svoje kože. Znojenje sprečava začepljivanje pora na koži pa tako preventivno deluje protiv akni i bubuljica.

Takođe, znojenjem smajujemo rizik od nastanka kamena u bubregu jer putem znoja izbacujemo so, a kalcijum ostaje sačuvan u kostima, umesto da se talože u bubrezima.

I na kraju, nešto što će vas zaista iznenaditi - znojenje vraća osmeh na lice! Da, da. Znojenja podstiče lučenje endorfina, koji je okidač za osećaj sreće i zadovoljstva. Ako niste znali, endorfi  deluje i poput analgetika – ublažava bolove.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.