Zbog čega vas sve mogu boleti grudi

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2014, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega vas sve mogu boleti grudi

Bolne grudi mogu biti vrlo neprijatne, pogtovo jer vas čine nervoznom i ometaju vas u svakodnevnim aktivnostma.

Ipak, ova bol u većini slučajeva nije razlog za brigu, jer je vrlo česta i normalna pojava. Pogledajte sedam razloga zbog kojih vas bole grudi.

U PMS-u ste

Najčešći uzrok bola u grudima su hormoni, to jest iznenadne promene u njihovom nivou koje dolaze sa menstruacijom. Ovo je normalna reakcija tela i naziva se ciklusna bol, jer se povezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa menstruacijom. U ovome mogu da pomognu antibebi pilule jer održavaju nivo estrogena stabilnim. Ako biste se pre odlučili za prirodan lek, koristite ulje noćurka koje će smanjiti otečenost.

Pojačali ste intenzitet treninga

Možda ste uradili impresivan set sklekova ili ste počeli svakodnevno da posećujete teretanu? Ovo može da deluje kao da vas bole grudi, ali to vas zapravo bole mišići ispod njih. Da biste sebi olakšali osećaj bola, stavljajte tople obloge i pijte blaži analgetik.

Pomerali ste nešto teško

Možda ste se selili u skorije vreme, ili ste premeštali nameštaj zbog velikog spremanja kuće? Ako jeste, onda vas grudi verovatno bole iz istog razloga kao da ste vežbali- istezanja mišića ispod grudi.

Nosite pogrešan brus

Pogrešna veličina brushaltera može biti razlog za bolne grudi. Ako vam je brushalter previše uzak, ili su vam korpe previše male, žice konstantno žuljaju vaše grudi. Zbog toga kasnije mogu jako da vas bole grudi. Takođe, ako nemate dobru podršku, celodnevno jurcanje od kuće do posla i nazad može da dovede do bola u grudima. Samo je potrebno da nađete brushalter koji je savršene veličine za vas.

Vaš sportski brus nije dovoljno čvrst

Izuzetno je važno, pogotovo ako imate veće grudi, da brushalter u kom vežbate bude čvrst i da vam pruža odgovarajuću potporu. Jedna studija potvrdila je da jedna od tri maratonki ima bolne grudi. Zato je vrlo bitno da nabavite brushalter koji će držati vaše grudi na mestu koliko god skakali.

Imate fibrocistične grudi

Ako ima fibrocistično tkivo u grudima, onda verovatno vrlo često imate problem sa bolnim grudima, pogotovo oko ciklusa. Ovo neujednačeno, čvornato tkivo grudi ispunjeno je vodenim cistama, ali se ne povezuje nužno sa rakom dojke. Ipak, takve grudi su jako osetljive na hormonske promene, zbog čega dolazi do bola u grudima.

Pijete previše kafe

Iako kafa i čaj ne moraju nužno da izazovu bol u grudima, neke studije su pokazale da izbacivanjem kofeina možete znatno da umanjite osećaj bola u grudima, pogotovo kod žena koje imaju fibrocistične grudi.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.