Zašto zadržavamo dah kada smo napeti?

Izvor: Mondo, 28.Jul.2015, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto zadržavamo dah kada smo napeti?

Kipi od besa - kaže se za osobu koja je toliko napeta da prestaje da diše nekoliko sekundi, dok se ne smiri, ili ne "eksplodirate".

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Jedan od razloga zadržavamo dah kada smo napeti jeste što bes, strah i snažna osećanja utiču na to da nam se mišići zgrče, što uključuje i dijafragmu, kao i stomačne i grudne mišiće koji se koriste prilikom disanja.

I grčenje vratnih mišića ramenog pojasa umanjuje mogućnost disanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Drugi razlog bi moglo da bude to što je najbolja strategija za preživljavanje u trenucima kada osećamo opasnost – ostati potpuno miran i tih.

Ako zadržimo dah možemo bolje da čujemo, a ako nam je glava mirna, i pažljivije da osmotrimo okolinu.

Kada su grabljivice ili neprijatelji u pitanju, veća je verovatnoća da nas neće primetiti i napasti ako se ne pokrećemo.

Uz to, pre nego što zadržimo dah, uvek duboko udahnemo i na taj način nadražujemo živac lutalac koji utiče i na ubrzan rad srca koje tako upumpava sve više kiseonika u sve delove našeg tela.

Zadržavanje daha u trenucima u kojima osećamo napetost potpuno je prirodan odgovor našeg tela, i potpuno je bezazlen, ali može da postane opasan ukoliko se takve neprilike često javljaju, piše "Politikin Zabavnik".

Ravnomerno, duboko disanje, od presudne je važnosti za zdravlje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.