Zašto vas muči nesanica?

Izvor: Radio 021, 07.Jul.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto vas muči nesanica?

Ljudi u današnje vrijeme imaju sve više problema sa snom toliko da zdravstvene organizacije to nazivaju epidemijom. Nesanica se povezuje s uzrokovanjem saobraćajnih nesreća i greškama na poslu, a osim toga uzrokuje razne bolesti poput dijabetesa i depresije.

Ovo je nekoliko razloga zbog kojih vas muči nesanica.

1. Korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja

Verovatno ste čuli da nije pametno koristiti smartphone u krevetu. Ne samo zbog stresnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << e-mail poruka ili potencijalne zvonjave i vibracija nego i zbog toga što samo prisustvo blizu kreveta deluje psihološki loše na osobu.

2. Alkohol pre spavanja

Prema istraživanju Američke akademije za medicinu sna, u SAD-u 12 odsto roditelja pre spavanja pije alkohol kako bi lakše zaspali. Iako alkohol može delovati kao sedativ, zapravo narušava kvalitetu dubokog sna.

3. Nadoknađivanje sna tokom vikenda

Tokom nedelje se uglavnom ranije budimo, ali rešenje za manjak sna nije u nadoknađivanju propuštenog vikendom. Svakih 30 minuta propuštenog sna tokom dana može povećati rizik od gojaznosti i loše delovati na vaš metabolizam.

Srećom, 30 minuta sna tokom dana može nadoknaditi loše efekte manjka sna tokom noći.

4. Ignorisanje bolova

Spavanje s bolovima može ograničiti sposobnost mozga da se ''prebaci'' u dubok san. Upale, glavobolja, bolovi u leđima ili artritis mogu loše uticati na REM fazu sna.

5. Previše vremena provedenog na poslu

Prema istraživanjima Američke akademije za medicinu sna, posao je glavni krivac za loš san. To je povezano s ranim dolaskom na posao i kasnim odlaskom u krevet nakon posla. Osim toga, potvrđeno je da učestalo ponavljanje dana s premalo sna može dovesti do problema s pamćenjem, piše Yahoo.com.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.