Zašto tablete treba piti sa dosta vode?

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto tablete treba piti sa dosta vode?

Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode.

Uzimanje tablete "na suvo" može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rane koje mogu biti fatalne.

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većina lekara napominje to prilikom propisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osetite nepodnošljiv bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate.

To može da dovede i do ozbiljne dehidratacije, naročito kod starijih osoba, koje piju i po nekoliko tableta u isto vreme.

Većina lekova koji se danas koriste, čak i vitamin C, mogu da izazovu upalu jednjaka. Zato je važno da se svaka tableta popije sa što više vode.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto tablete treba piti sa dosta vode?

Izvor: OkRadio.rs, 29.Nov.2014, 09:36

Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode. Uzimanje tablete "na suvo" može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lekovi su korozivni,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.