Zašto nas toliko zanima njihov razvod?

Izvor: Mondo, 23.Sep.2016, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nas toliko zanima njihov razvod?

Bez obzira na to da li ste se nasmejali ili rasplakali zbog razvoda Anđeline Džoli i Breda Pita, postoji razlog zašto vas to uopšte zanima.

Foto: Getty Images/ Gareth Cattermole

  Psiholozi tvrde da je zanimanje za razvod Anđeline i Breda ili bilo kojih drugih javnih ličnosti, uzrokovano jednostranim osećajem "bliskost na daljinu".

Stručnjaci objašnjavaju da je to osećaj kada osoba ima utisak da "poznajte" neku javnu ličnost, ali je zapravo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zna kroz način na koji je prikazana u medijima.

Parasocijalne veze su jednostrane veze u koju jedna osoba ulaže emocionalnu energiju, interes i vreme, dok je druga strana potpuno nesvesna postojanja te osobe.

Donald Horton i Ričard Vol su prvi put definisali parasocijalne veze 1956. godine, u dokumentu u kojem se sugeriše da su masovni mediji "raspirili" jednostrani osećaj "bliskosti na daljinu", "tako što radio, televizija, filmovi... pružaju iluziju da se sa poznatim ličnostima gledamo lice u lice".

Od tada su se projni psiholozi bavili parasocijalnim vezama, i utvrdili da zvezde poput Anđeline i Breda, koje su često prisutne u medijima i koje gledamo u filmovima, zaista doživljavamo kao bliske.

Mnogi osećaju kao da "poznaju" javne ličnosti baš onako kao što poznaju svoje prijatelje, a zapravo su ih "upoznali" posmatrajući kako se ponašaju u određenim situacijam koje prikazuju mediji.

Javne ličnosti svojim parasocijalnim "partnerima" (za koje i ne znaju da postoje) nude "nastavak" te veze kroz stalno prisustvo u medijima i na taj način se integrišu u njihove živote, objašnjavaju stručnjaci.

Da li ste se vi nekada osećali kao da poznajete neku javnu ličnost (a zapravo je znate samo kroz prikaz u medijima)?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.