Zašto je za vaše zdravlje bolje ljubljenje (a ne rukovanje)?

Izvor: B92, 23.Nov.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je za vaše zdravlje bolje ljubljenje (a ne rukovanje)?

Naučnici su došli do objašnjenja koje se tiče ljubljenja i ono ide korak dalje od romantike. Ljubljenjem partneri podele milione bakterija i tako poboljšavaju svoj imuni sistem koji se bolje protiv bolesti.

U jednom poljupcu, koji traje desetak sekundi, razmeni se 80 miliona bakterija zbog čega neki poljubac mogu smatrati nehigijenskim.

Istina je da ćete se pre razboleti nakon mnogo manje intimnog kontakta kao što je rukovanje, tvrde eksperti.

Šeril >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kiršenbaum, autorka knjige "Nauka ljubljenja" i direktorka "Energy Poll-a" pri Univerzitetu u Teksasu objašnjava zašto je ljubljenje tako senzualno.

"Saznanje da delimo 80 miliona bakterija tokom deset sekundi strastvenog poljupca možda deluje kao nezdravo posebno na početku sezone gripa i prehlada. Međutim istina je da uz sve te bacile, postoji mnogo dobrih strana za oba partnera", kaže ona.

Pored razmene bakterija i romantike naše prvo ljubavno iskustvo obično podrazumeva i pritisak usnama i stimulaciju koja podseća na dojenje ili hranjenje na flašicu.

A naše usne su najizloženija erogena zona tela. Za razliku od životinja, ljudske usne su izvrnute, tako da imaju "torbicu" spolja.

U sebi imaju osetljive nervne završetke zbog čega i običan dodir šalje gomilu informacija u naš mozak što čini da se osećamo dobro.

Ljubljene aktivira veliku stazu u mozgu koja je povezana sa čulnim informacijama.

Poljupci čine magiju u našem mozgu tako što prave vihor od neurotransmitera i hormona u našem telu koji utiču na to kako mislimo i osećamo se, piše Dejli mejl.

Foto: Jan Fidler/Flickr.com

Ukoliko postoji "hemija" između dvoje ljudi, poljubac može od toga da napravi pravu romansu.

Strastveni poljubac čini ljude vrlo bliskim - nos u nos.

A miris muškarca može da pošalje podsvesne tragove o DNK njegovoj partnerki.

Evolutivni psiholozi sa Univerziteta Njujork su u svom istraživanju otkrili da 59% muškaraca i 66% žena kaže da su prekinuli svoje veze zato što poljubac nije bio dobar.

To je prirodni "lakmus papir" koji nas usmerava da nas privuku partneri s najboljim genetskim materijalom.

Zaključak istraživanja švajcarskog biologa Klausa Vedekinda je da žene najviše privlači miris muškarca koji nosi drugačiji genetski kod od njihovog.

Naučnici veruju da kada se spoji par sa različitim genetskim materijalom, njihovo dete će imati jači imunitet.

Iako najčešće ne razmišljamo o roditeljstvu kada se poljubimo s nekim, ljubljenje sa sobom nosi tragove koji nam pomažu da pronađemo najboljeg partnera.

Važno je znati da žene koje piju kontraceptivne pilule pokazuju preference prema muškarcima koji imaju sličan genetski kod kao one.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zasto-je-za-vase-zdravlje-bolje-ljubljenje-(a-ne-rukovanje)

Izvor: medio.rs, 23.Nov.2014

Naučnici su došli do objašnjenja koje se tiče ljubljenja i ono ide korak dalje od romantike. Ljubljenjem partneri podele milione bakterija i tako poboljšavaju svoj imuni sistem koji se bolje protiv bolesti.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.