Zašto je brazilska depilacija opasna?

Izvor: B92, 21.Jul.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je brazilska depilacija opasna?

Za hiljade žena širom sveta depilacija područja prepona (i nešto dublje) deo je redovne nege tela.

Foto: Neo-Kat / Flickr.com

Međutim, stručnjaci kažu da ova procedura može imati brojne posledice po zdravlje.

Nova studija koja je objavljena u žurnalu JAMA Dermatology pokazala je da se depilacija prepona voskom povezuje sa povećanim rizikom od seksualno prenosivih infekcija.

Naime, uklanjanje dlačica iz pubične oblasti može dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanjivanja membrane na površini kože koja se nalazi tik uz sluznicu vagine, što olakšava virusima i bakterijama prodiranje u organizam.

Seksualni promiskuitet se takođe povezuje sa uklanjanjem dlačica iz genitalne regije, što je još jedan od razloga zbog kog mu se pripisuje veći rizik za seksualno prenosive bolesti.

"Uređivanje dlačica u genitalnoj oblasti praktikuju žene svih društava i demografskih grupa. U SAD, žene se češće podvrgavaju tim tretmanima motivisane seksom, a obično prestaju da depiliraju genitalnu oblast kada izgube stalnog seksualnog partnera", stoji u studiji.

Iako se ova procedura smatra bezbednom, depilacija voskom stvara mikro povrde kože i njenih dubljih slojeva.

To dovodi do folikulitisa, infekcije folikule dlake, iritacije, pa čak i razvoja siringoma, benignih tumora.

Osobe koje se depiliraju sklonije su infekcijama izazvanim bakterijama staphylococcus aureus, streptococcus pyogenes i pseudomonas aeruginosa. Prenose se zaraženim alatima za nanošenje voska, ili od osobe koja izvodi depilaciju.

Istraživači pišu: "Uklanjanje dlačica voskom takođe izaziva povrede, a u ekstremnim slučajevima one su toliko ozbiljne, da zahtevaju presađivanje kože"

Ranije studije su pokazale da uklanjenje dlačica iz genitalnog područja čak smanjuje rizik od nekih seksualno prenosivih bolesti.

Reč je o stidnim vaškama, kojih ima sve manje, zahvaljujući trendu uređivanja dlačica "tamo dole".

Australijski naučnici navode da se na glavnoj klinici za lečenje seksualno prenosivih bolesti u Sidneju nisu susreli sa ženom koja ima stidne vaši još od 2008. a i broj zaraženih muškaraca opao je za 80 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.