Zadržavate stolicu? Evo šta to radi vašem telu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2017, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadržavate stolicu? Evo šta to radi vašem telu

Pravo vreme za pražnjenje creva je baš onaj trenutak kad potrebu za tim i osetite. Međutim, složićete se da nismo uvek u prilici da obavimo nuždu baš onda kad nam se traži. Zato zadržavamo stolicu, a na taj način, upozoravaju stručnjaci, štetimo i svom zdravlju. Evo i kako.

Kao što smo već rekli, idealno vreme za veliku nuždu je onda kada osetite potrebu za njom. Kako piše curejoy.com, kada stolica dođe do određenog dela rektuma, telo nam automatski šalje signale >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je vreme za pražnjenje. Iako mnogi misle da je zdravo ići u toalet jednom dnevno, istina je da svi ljudi imaju različite rasporede. Ipak, obično ćete osetiti potrebu odmah posle obroka, ili nakon jutarnje kafe jer kofein stimuliše creva.

Svi smo se bar jednom našli u toj situaciji, i složićemo se da suzdržavanje od velike nužde nije nimalo lak posao. Morate da se stežete, preznojavate... Najpre osećate i pritisak i grčeve u stomaku, nadujete se i imate gasove sve dok konačno ne odete do toaleta.

Ako ni posle šest sati od momenta kada se javila potreba sa pražnjenjem niste išli u toalet, vaše telo će početi da sabija stolicu. Kako vreme prolazi, činiće vam se da se potreba za toaletom smanjuje i nestaje, ali to nikako ne znači da nestaje i stolica. Ono što se zapravo dešava je da vam se sprema konstipacija, pa se pripremite za žestoko preznojavanje.

Ni posle 12 sati niste otišli do toaleta? Već se nastaju ozbiljniji problemi. Vaše telo je stvoreno tako da ima potrebu da se reši otpada što pre. Ako to odlažete, stolica počinje da se steže, i što duže odlažete ona će biti tvrđa. Primetićete i da vam je stomak sve širi, a sve zato jer su vam creva puna i otečena. I to nije sve, što više čekate, povećava se rizik od analnog cepanja i krvarenja.

Ne znamo koji su to razlozi da zadržavate stolicu više od 12 sati, ali spremite se za pravo mučenje. Stolica vam je sada tvrda kao kamen, pa bi najbolje bilo da spremite laksative koji će vam olakšati pražnjenje. U najgorim slučajevima bićete prinuđeni i da ručno vadite fekalije. Da, gadno je koliko i zvuči. I sigurni smo bolno. Zato se, najbolje, ne igrajte sa zdravljem. Već čim osetite potrebu - pravac toalet, ma gde da se nalazili u tom momentu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ako vaš partner šalje poruke u ovo doba dana – gotovo je sigurno da vas vara

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 00:57

Ponedeljak ujutru je pravo vreme za slanje poruka, zato otvorito dobro oči, možda baš vaš partner upravo dogovara viđanje sa nekim drugim...Drugo "zlatno doba" je petak uveče. Najčešći način da se sakrije afera, kada su razgovori ili poruke u pitanju, je da se toj osobi obraćate u suprotnom...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.