Zaboravite sve što ste do sad znali: Mleko nije dobro za kosti?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravite sve što ste do sad znali: Mleko nije dobro za kosti?

Nema onoga ko nije čuo da je dobro piti mleko svaki dan jer jača kosti. Ali, da li je to zaista tako? Stručnjaci kažu da kravlje mleko koje kupujemo zapravo nije previše dobro za zdravlje.

Između ostalog, ono je pasterizovano, a tokom tog procesa se greje do određene temperature pa naglo hladi. To se radi kako se ne bi brzo ukiselilo i da bi se uništile materije koje mogu da izazovu bolesti. Ali, tako se uništavaju i dobre bakterije (probiotici), enzimi itd.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Upravo nedostatak tih enzima otežava telu dolazak do kalcijuma i fosfora iz mleka, a oni su zaslužni za jačanje strukture kostiju. Države s najvećom stopom potrošnje mlečnih proizvoda (poput SAD-a i zemalja EU) imaju najvišu stopu obolelih od osteoporoze (gubitak koštane mase).

Osim obrade mleka koje uništava korisne stvari u njemu, ni krave nisu što bi su nekada bile.

Masovna proizvodnja podrazumeva da je telo tih životinja prepuno genetski modifikovanih hormona koje im ubrizgavaju da bi jače proizvodili mleko. Te krave su obično krhke i sklone bolestima, a njihovo mleko može da sadrži čak 20 vrsta sredstava protiv bolova, antibiotika i hormona rasta.

Sve to završi u čaši mleka koju popijemo ili, još gore, dajemo svojoj deci. Neka istraživanja pokazuju kako je sve to usko povezano s prekomernom pojavom tumora i raka.

Korišćenje navedenih hormona zabranjeno je u Japanu, Australiji, Kanadi i Evropskoj uniji, ali se naširoko koristi u SAD-u i drugim zemljama.

Takođe, dok mleko prolazi kroz postupak pasterizacije, ono postaje kisela hrana što smeta telu pri održavanju pravilnog pH. Što više prerađene hrane jedemo, telo postaje sve kiselije, a tada je dobra podloga za nastanak raka, tumora i ostalih bolesti.

Osim toga, telo se muči dok pokušava da održi pravilan nivo pH, pa između ostalog, ispira alkalne minerale kao što su magnezijum i kalcijum iz raznih delova tela, pa tako i iz kostiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.