Veliki proboj u lečenju side: Virus nestao kod 5 pacijenata

Izvor: B92, 25.Feb.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki proboj u lečenju side: Virus nestao kod 5 pacijenata

Naučnici su napravili veliki korak u borbi protiv HIV-a. Iako istraživanje još traje, reč je o rezultatima koji mogu da usmere dalje studije.

Novo lečenje na bazi vakcine daje nadu da osobe zaražene HIV-om uskoro više neće morati svakodnevno da uzimaju terapiju.

Stručnjaci su kombinovali dve nove vakcine protiv HIV-a s lekom koji se inače koristi za karcinom, u eksperimentalnom lečenju koje je trajalo tri godine na Istraživačkom institutu “IrsiCaixa Aids” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Barceloni.

Nakon primljene terapije, virus više nije mogao da se detektuje kod pet od 24 pacijenta, a njegovo širenje je sprečio imunološki sistem pacijenata, piše New Scientist. Jedan od njih ne koristi lek protiv HIV-a već sedam meseci jer su testovi negativni.

Naučnica koja je vodila projekat, Beatriz Mote, rekla je da je njen tim na pravom putu da otkrije terapiju koja bi mogla da bude alternativa antiretrovirusnim lekovima protiv side (ART).

Prema podacima UN-a, oko 18 miliona ljudi - polovina onih koji širom sveta žive s HIV-om, uzimaju ART da bi usporili napredovanje infekcije. Međutim, ti lekovi su skupi i mogu da imaju vrlo neprijatne nuspojave, a pacijenti moraju da ih uzimaju svaki dan.

Mičel Voren, izvršni direktor neprofitne organizacije Avak koja pacijentima obezbeđuje vakcine, izjavio je za Independent da je studija sprovedena na premalom uzorku da bi moglo da se govori o konkretnim zaključcima, ali da su njihova otkrića zanimljiva i važna. Dodao je da je ovo primer terapeutske vakcine, namenjene već zaraženim ljudima.

Oktorka Mote i njen tim davali su pacijentima s dijagnostikovanim HIV-om kombinaciju vakcine koja stimuliše rast belih krvnih zrnaca koja prepoznaju i uništavaju ćelije zaražene virusom.

Učesnici istraživanja su uzimali i ART tri godine, a za to vreme se pratilo stanje njihovog imunološkog sistema.

Zatim je 15 pacijenata primilo veću dozu nove kombinacije vakcina koja je doslovno ‘isprala’ virus iz tkiva gde može da se učauri.

Virus se brzo vratio i ponovno počeo da se širi kod 10 pacijenata, pa su nastavili da uzimaju ART, dok je kod pet pacijenata nalaz bio negativan.

Kod pojedinih nije više bilo potrebe za svakodnevnim lekom više nedelja, a u jednom slučaju čak sedam meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petoro pecijenata se izlečilo od HIV-a?

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2017

Naučnici su napravili veliki korak u borbi protiv HIV-a, iako istraživanje još uvek traje, reč je o rezultatima koji mogu da usmere dalje studije...Novo lečenje na bazi vakcine daje nadu da osobe zaražene HIV-om uskoro više neće morati svakodnevno da uzimaju terapiju...Stručnjaci su kombinovali...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.