Vakcinacija je najefikasnija mera prevencije bolesti

Izvor: B92, 17.Dec.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vakcinacija je najefikasnija mera prevencije bolesti"

Vakcinacija dece je i dalje najefikasnija mera primarne prevencije zaraznih bolesti, i najbrži i najjeftiniji način sa njihovo suzbijanje.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Dragan Ilić rekao je na danas održanom Skupu o vakcinaciji dece da je u Srbiji vakcinisano više od 90 odsto mališana što je zadovoljavajuće, ali da stručnjake zabrinjava što taj broj opada poslednjih godina.

"Mi smo imali značajniji pad broja vakcinisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece prošle godine zbog nedostatka vakcine u Srbiji", dodao je Ilić. On je naveo da Institut nema podatke o broju roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu.

"Nastojimo da dokažemo da je interes deteta primaran, i da je zato neophodno da roditelji obezbede zdravo odrastanje svog deteta, a to podrazumeva da se dete na vreme vakciniše preporučenim vakcinama", ukazao je Ilić.

Ocenio je da nije rešenje eventualno kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu decu, već im se mora ukazati na neophodnost imunizacije. Ilić je dodao da 1. januara 2015. godine stupa na snagu izmena Pravilnika o imunizaciji po kojem će vakcina "Pentaksim" biti uvršćena u redovan program obavezne imunizacije.

"Država je obavezna da obezbedi tu vakcinu besplatno (za roditelje), o trošku zdravstvenog osiguranja, i sva deca će biti vakcinisana u periodu kada treba da je prime", rekao je Ilić.

On je rekao da ne postoji problem ukoliko se dogodi da vakcinacija deteta započne vakcinom "Pentaksim", a nastavi se vakcinom koju proizvodi beogradski Institut "Torlak", jer su obe vakcine podjednako efikasne.

Predsednica Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin je rekla da poslednjih godina stiže mnogo pitanja roditelja o tome da li će svoje dete moći da upišu u školu, ako nije vakcinisano.

"Roditelji su zbunjeni, na internetu nalaze različite informacije o tome kako su vakcine štetne, lako ih je uplašiti", rekla je Dragana Soćanin. Ona je zato apelovala na stručnjake da informišu javnost o dostupnosti vakcina i o potrebi imunizacije, a pedijatre je pozvala da u razgovoru umire roditelje koje je, kako je opisala, lako uplašiti raznim informacijama koje nalaze na internetu.

"Pedijatar je dužan da roditelju objasni zbog čega se dete vakciniše, koje su kontraindikacije i da roditelju ostavi pravo da odluči da li će vakcinisati svoje dete, ali tek kada roditelj ima potpuno tačne informacije", ukazala je Dragana Soćanin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.