Vakcina protiv zika virusa stiže za najmanje 18 meseci

Izvor: B92, 12.Feb.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv zika virusa stiže za najmanje 18 meseci

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka upotreba vakcine protiv virusa zika može očekivati tek za najmanje 18 meseci.

Pomoćnica direktora SZO Mari-Pol Kijeni izjavila je u Ženevi da se akcija te agencije UN na širenje virusa zika "odvija veoma brzo" i da je 15 kompanija ili grupa određeno kao mogući učesnici u potrazi za vakcinom.

Ona je novinarima rekla i da takođe veruje da je "sve više i više verovatna" povezanost tog virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se do sada najviše proširio po Latinskoj Americi i nenormalno malih glava kod novorođenčadi.

Inače, istraživači Medicinskog fakulteta i UKC u Ljubljani prvi su na svetu dokazali da zaraženost virusom zika u vreme trudnoće uzrokuje moždana oštećenja ploda.

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland džornal of medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odeljenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju.

Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu između virusa zika i mikrocefalije, a im istraživanjem je prisustvo virusa zika u mozgu ploda potvrđeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zika virus: Vakcina za godinu i po dana

Izvor: Mondo, 12.Feb.2016

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je potrebno 18 meseci da se izvrše svi klinički testovi vakcine protiv virusa Zika...Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock..  Pomoćnik generalnog direktora SZO za zdravstvene sisteme i inovacije Mari Pol Kini rekla je da postoje dva kandidata za vakcinu...

Nastavak na Mondo...

SZO: 18 meseci do testova vakcine protiv zika virusa

Izvor: VOA, 12.Feb.2016

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da će za testove velikog obima za vakcinu protiv zika virusa biti potrebno još najmanje 18 meseci...Portparolka SZO Meri Poli Kini izjavila je da agencija ubrzano radi u vezi sa razvojem vakcine, uz 15 grupa ili kompanija koje su uključene u istraživanje....

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.