VIDEO: Devojčica dobila protezu za ruku iz 3D štampača

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2014, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Devojčica dobila protezu za ruku iz 3D štampača

Petogodišnja Hejli Frejžer je rođena bez prstiju leve ruke.

Njenim roditeljima rečeno je da jedina opcija komplikovana operacija. Očajni da pronađu alternativu hirurgiji okrenuli su se interentu i pronašli fondaciju koja je za Hejli napravila 3D roze ruku.

Fondacija E-Nable je pomogla 40 dece u Americi a sada pomaže i u Britaniji.

Kada je njihova ćerka rođena bez prstiju leve ruke, Dejvid i Zanija Frejžer su se uplašili da će se ovaj nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nadviti nad njenim životom kao velika tamna senka. Kada je sa pet godina mala Hejli krenula u školu počela je da krije levu ruku. Međutim njen stid se pretvorio u ponos pošto je postala prvo dete u Britaniji koje je dobilo jeftinu protezu odštampanu uz pomoć 3D štampača.

Ove šake, koje koštaju 50 funti, namerno su napravljene u šarenim bojama kako bi deca bila ponosna što su drugačija.

"To je bilo njeno ostvarenje sna", rekao je njen otac. "Suština je u malim stvarima, jer ona sada može da drži svog medu, ljušti bananu i lakira nokte druge ruke. Deca biraju svoj dizajn i boju i ne izgledaju kao što biste očekivali da proteza izgleda. Deca se osećaju posebnim, i nije ih sram".

Hejli je rođena sa skraćenim i spojenim prstima, kongenitalnom abnormalnošću. Lekari su ponudili transplantaciju prstiju na ruku.

Porodica je saznala za neprofitnu grupu E-nable koja ih je upoznala sa inženjerom iz Vinskonsina Frenkijem Flodom.

On je odštampao delove i šest nedelja kasnije roze-ljubičasta bionička šaka je stigla.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.