Uskoro inkubator na naduvavanje

Izvor: VOA, 23.Nov.2014, 03:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro inkubator na naduvavanje

Britanac Džejms Roberts kaže da bi njegov izum, koji košta svega 400 dolara, mogao da bude rešenje za prevremeno rođene beb u siromašnim zemljama, gde nema dovoljno inkubatora...

Svake godine, oko milion beba širom sveta umre od komplikacija zbog prevremenog rođenja. Mnoge od njih mogle su da budu spasene da su imale pristup inkubatorima. Međutim, u zemljama u razvoju, ovaj skupi aparat retko gde može da se pronađe. Jedan mladi istraživač iz Velike Britanije tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da je pronašao rešenje – relativno jeftin inkubator na naduvavanje.

Lekari kažu da mnogo trudnice u zemljama u razvoju prevremeno rađaju, pogotovo u izbegličkim kampovima i to najvećim delom zbog loše ishrane i nezdravih životnih uslova.

Prevremeno rođenje je najveći ubica dece širom sveta. Majušne bebe rode se pre nego što im se pluća u potpunosti razviju, te su više podložne često smrtonosnim infekcijama. Međutim, one bi mogled a prežive u inkubatorima, gde mogu da nastave da se razvijaju u zatvorenoj komori u toplom, kontrolisanom okruženju.

Ali s obzirom da jedan inkubator košta oko 50 hiljada dolara, oni su nedostupni čak i za neke bolnice.

Džejms Roberts, 23-ogodišnji student inženjerskog dizajna iz Velike Britanije kaže da bi njegov inkubator na naduvavanje u vrednosti od 400 dolara mogao da reši problem.

“To je praktično izolovan vazduh, odnosno to je kao razlika između duplog i jednog sloja stakla, te je lakše održati unutrašnjost na stabilnoj toplotnoj temperature”.

Inkubator na naduvavanje može da se spakuje i kada se savije izgleda kao obična putna torba.

Napaja se običnom strujom, ali Roberts ističe da je pronašao i rešenje u slučaju da dođe do nestanka struje, što se često dešava u izbegličkim kampovima.

“Pomislio sam ‘zašto ne akumulator’? Ima toliko automobila, da su oni praktično spremni za korišćenje. Dakle možete da ga povežete na akumulator i tako će imati energiju 24 sata, a kada se struja vrati može da se napuni akumulator, a zatim inkubator ponovo može da nastavi da radi na struju“.

Roberts je osvojio prvu nagradu Džejms Dajson u iznosu od 47 hiljada dolara, ranije ove godine za dizajn inkubatora. On kaže da je projekat još u razvojnoj fazi, ali da će mu novac od nagrade pomoći da započne kompaniju za masovnu proizvodnju inkubatora na naduvavanje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.