Upozorenje: Tri znaka da jedete previše soli

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje: Tri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dokazano je da ljudi dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako primetite jedan od ova tri znaka, onda ste u svoj organizam uneli previše soli:

Imate problema s bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebalo da ograniče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na maksimalno jednu malu kašiku dnevno, a u zavisnosti od težine zdravstvenih problema količina bi trebalo da bude još manja.

Odjednom se osećate naduto i natečeno

Samo jedan dan preterivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti, a može ga izazvati preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

Često ste žedni

Hrana s visokim udelom natrijuma (čips, sosevi, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice, pokušajte da popijete što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tečnost.

Savet

Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smeli da jedemo više od pet grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natrijuma ne bi smeo da iznosi više od dva grama.

Kada solite jelo, radite to prstima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.