Učestalost gojaznosti kod dece povećana pet puta

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2016, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učestalost gojaznosti kod dece povećana pet puta

Stručnjaci kažu da u Srbiji vlada prava epidemija gojaznosti. Lekari upozoravaju - gojaznost se smatra ulaznim vratima za mnoga oboljenja, a posebno brine porast broja preuhranjene dece.

Na svakom koraku vrebaju slatka i slana iskušenja. A u statističkom ogledalu rezultati istraživanja: svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, svaka treća je na pragu gojaznosti, a normalnu telesnu težinu ima 40 odsto stanovništva.

"Kada se uzmu alternativni pokazatelji kao što je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << obim struka, u takvoj konstelaciji ispada da je skoro 57% muške populacije Srbije gojazno, najviše je takvih u Beogradu, a najmanje u Vojvodini. Kada je u pitanju ženska populacija, prevalencija gojaznosti merena preko obima struka prelazi 68%, a najviše gojaznih žena je u južnoj i istočnoj Srbiji", kaže Tatjana Pekmezović, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Lekare brine i učestalost gojaznosti kod dece, koja je povećana čak pet puta, jer je svako gojazno dete budući gojazan odrastao čovek. Predložene su i konkretne mere.

"Prvo da se prevenira gojaznost tokom trudnoće, da se posveti pažnja dojenju deteta, jer dojenje deteta sprečava pojavu gojaznosti kod dece, da se sprovode regularne fizičke aktivnosti u školi, da se kontroliše ushrana u školi i po mogućstvu da se vrate one kontrolisane užine koje su projektovane od sstrane nutricionista i da se smanji reklamiranje brze hrane", navodi Dragan Micić, akademik SANU.

A osim što je životna potreba hrana je i izvor zadovoljstva. Stručnjaci poručuju - primanja ne utiču na pojavu gojaznosti već je to najčešće mera. Hedonisti dodaju - receptori ukusa se nisu menjali, ali se vremenom menjala hrana.

"Tako da one žitarice koje smo nekada koristili, koje su sigurno bile zdrave danas nisu na taj način lako svarljive. Takođe, dodaju se mnogi aditivi hrani, pojačivači ukusa i drugi veštački dodaci koji hrani pospešuju neka svojstva, ali kumulativno utiču na to da se na kraju manje zdravo hranimo", ocenjuje Srba Jovanović, potpredsednik Asocijacije autentičnih hedonista.

Prekomerna težina je i faktor rizika za bolesti poput dijabetesa, kancera, infarkta i šloga, poručuju lekari u situaciji kada je do 50% smrtnih ishoda povezano sa gojaznošću.

Detaljnije u prilogu Jelene Petrović:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.