Tri tipa namirnica za detoksikaciju organizma

Izvor: Objava, 27.Jul.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri tipa namirnica za detoksikaciju organizma

Kako je telo jedino mesto u kojem možemo živeti, neophodno je voditi računa o njemu, i hraniti ga na pravilan i ispravan način. Nekad to i nije moguće, pa često odstupamo od hrane bogate svim nutrijentima neophodnim pravilnom funkcionisanju. Onda telo počinje da nas opominje raznim signalima. Ukoliko ih prepoznamo, vreme je za detoksikaciju organizma. Nemojte zanemarivati ni jedan jedini signal, jer on nam govori da je vreme za hranu koja je optimalna i neophodna pravilnom razvoju. Kada se organizam nakupi otrovima, vreme je da se izvrši detoksikacija organizma. Detoksikacija organizma, neophodna je što češće, tako da se trudite u što kraćim vremenskim intervalima da je obavljate i primenjujete. Evo nekoliko načina koji vam mogu biti od pomoći pri detoksikaciji organizma.

1. Detoksikacija sokovima

Hrana bogata vlaknima, jeste svakako razno voće i povrće. Što više sveže cedjenih sokova, pomoći će pri čišćenju, odnosno detoksikaciji organizma. Kombinacija voća i povrća je najbolje rešenje. Blendiranjem, onosno usitnjavanjem hrane se probija opna i unose se svi hranljivi sastojci. Zeleno lisnato povrće u kombinaciji sa voćem, idealno je za detoksikaciju organizma. Sok bogat hlorofilom iz zelenog povrća, sličan je molekulima krvi, pa je s toga uzimanje ovakvih sokova ravno tansfuziji krvi. Treba piti što više raznovrsnog zelenog povrća. Krastavac i lubenica su posebno dobri za detoksikaciju organizma. Uz sokove, organizam dobija i neophodnu vodu, jer su ove namirnice izuzetno bogate vodom.

2. Detoksikacija orašastim plodovima

Orašasti plodovi, poput oraha, indijskog oraha, badema, lešnika i mnogih drugih, bogati su nutrijentima dobrim za čišćenje odnosno detoksikaciju organizma. Treba izdvojiti susam, lan, seme bundeve posebno dobre pri čišćenju. Susam i lan, čiste naš crevni sistem od otrova koji su se nakupili, a seme bundeve je dobro posebno kod muškaraca u borbi protiv raka prostate. Kada je u pitanju rak prostate, dva brazlska oraha dnevno su dovoljna da organizam zadovolji svoje dnevne potrebe za unosom selena, koji je nephodan u borbi protiv raka prostate, i na taj način važan kao detoksikacija organizma.

3. Detoksikacija žitaricama

Detoksikacija organizma je moguća i uz pomoć žitarica. One su takodje dragocene za naše telo koje je neophodno čišćenje. Ovas, spelta, raž, integralni pirinač, proso, su samo neke koje su posebno važne za detoksikaciju organizma. Ovas su Rimljani koristili u svojim borbama, jer daju dodatnu energiju, mogu se skuvati i na taj način uneti u organizam, a vodu u kojoj se kuva, popiti kao čaj. Ovas će nam dati energiju potrebnu za ceo dan. Integralni pirinač od svih žitarica ima najbolji balans belančevina, ugljenih hidrata, masti i minerala. To je najizbalansiranija žitarica i treba je što češće konzumirati. Ako niste ljubitelj pirinča, odličnu zamenu može imati proso, koji se preporučuje osobam koje imaju problema sa želucem, pankreasom i slezinom.

Takodje, pored hrane i unošenja odredjenih narimnica, pri detoksikaciji organizma, treba voditi računa, pa pojedine štetne stvari poput cigareta, alkohola, slatkiša treba izbaciti. Kako nije dovoljno samo unositi optimalnu hranu, neophodno je imati dovoljno sna, odmora i fizičke aktivnosti. Na taj način se podstiče ceo organizam i detoksikacija organizma, daleko je delotvornija.