Tri roditelja za zdraviji život jedne bebe

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri roditelja za zdraviji život jedne bebe

Na stotine žena izloženo je riziku prenošenja potencijalno smrtonosne bolesti svom detetu zbog mutacije koja se nalazi u njihovim mitohondrijama.

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Njukaslu su otkrili način zamene majčine zaražene mitohondrije sa zdravom mitohondrijom doniranom iz jajne ćelije druge žene.

Svako dete koje bi bilo rođeno nakon ovog tretmana bi imalo DNK dve različite jajne ćelije i jednog spermatozoida, odnosno, imalo bi dve majke i jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oca.

Mada, genetički doprinos donirane jajne ćelije bi bio veoma mali.

Trenutno u svetu ima na hiljade žena između 15 i 44 godine koje imaju mutacije u mitohondrijama i koje bi mogle da imaju veliku korist od ovog otkrića.

Na osnovu istraživanja, objavljenog u Medicinskom žurnalu Nove Engleske, otkriveno je da bi više od 100 beba moglo da se rodi zdravo nakon ove genetske modifikacije.

Trenutno se u Britaniji sprema promena zakona koji bi omogućio porodicama da imaju zdrave bebe tako što bi ta beba imala i “trećeg” roditelja.

Foto: Pixabay

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.