Trčanje nije najefikasniji način za skidanje sala...

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trčanje nije najefikasniji način za skidanje sala...

Trčanje je postalo najpopularniji način vežbanja, iako je, prema nekim istraživanjima, najslabiji izbor ukoliko želite da izgubite telesnu mast i poboljšate kardiovaskularno zdravlje.

Oko 79 procenata onih koji trče, povrede se bar jednom puta godišnje. To je neefikasan način za jačanje snage, a snažno telo je prva stvar kod preveniranja povreda, ubrzanja metabolizma, sagorevanja masti, očuvanja mobilnosti i funkcionalnosti tokom života.

Statistički, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želite da ostanete zdravi, trčite jer je ono neka vrsta "prirodne" vežbe. Dva su razloga zbog čega ljudi trče, a najpopularniji je gubitak masnih ćelija. Ali, trčanje i nije baš toliko dobar izbor, i savetuje se drugi izbor vežbanja.

Studije su pokazale da su treniranje sa opterećenjem i sprint mnogo efikasniji od džogiranja ako su cilj gubitak sala oko stomaka i stvaranje hormonalnog balansa povoljnog za gubitak masti, što znači bolju osetljivost na insulin, manje hormona stresa, više hormona rasta i testosterona.

Jedno relevantno istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su sprinteri u periodu od 16 nedelja izgubili najviše telesne masti ako su trčali tri puta nedeljno. Trčanje se, međutim, nije pokazalo ni kao efikasno kod poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Kao što ni vežbe lakšeg opterećennja sa sto ponavljanja neće podići snagu kao mali broj težih setova. Vežbanje jačim intenzitetom, pokazala je ta studija, najkorisnije je za zdravlje srca.

Trčanje je, međutim, dobro jer čini da dišemo teže. Preporučuje se, za one koji vole trčanje, da to rade dvadeset do trideset minuta, uz obavezne vežbe snage. Tako se sagoreva više masnoća, pobolšava zdravlje srca, mobilnost, ravnoteža i fleksibilnost.

Izvor: Nedeljnik.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.