Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne propadne

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne propadne

Bolno stanje koje se manifestuje svrabom, pa čak i osećajem pečenja “tamo dole” ne izaziva seksualno prenosiva infekcija, nego zapravo nedostatak seksa, upozoravaju stručnjaci.

Reč je o stanju vaginalne atrofije, zbog kog se istanjuju zidovi vagine. Iako može da se javi kod žena svih godina, češće pogađa one koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

Razlog je taj što telo tada proizvodi manje estrogena nego što je to uobičajeno, što utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to kako se zidovi vagine ponašaju.

Takođe, vaginalna atrofija pogađa i žene koje su lečene od raka, naročito one koje su primale hormonsku terapiju zbog raka dojke, kažu stručnjaci Klinike Mejo.

Uobičajeni simptomi su pojava iscedka, osećaj pečenja, svrab, teškoće u mokrenju i bol prilikom seksa.

Iako to mnoge navodi da odustanu od vođenja ljubavi, ispostavlja se da redovni orgazmi, bilo s partnerom, bilo usled masturbacije, zapravo mogu sprečiti ove simptome.

Ključ je u povećanoj prokrvljenosti vagine, koja na njene mišiće i sluzokožu deluje gotovo kao “trening”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.