Simptomi raka debelog creva na koje treba da paze i mladi

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simptomi raka debelog creva na koje treba da paze i mladi

Rak debelog creva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba pola. Hirurški zahvat je osnovni oblik lečenja, a preventivnim testovima i pregledima može da se otkrije u ranoj fazi. Međutim, retko ko ide na preventivne preglede radi utvrđivanja rizičnosti za ovu bolest...

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, nemojte ih ignorisati.

Umor

Umor je simptom koji može da bude povezan sa mnogim zdravstvenim tegobama i bolestima, ali ako osećate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitak daha i slabost, obratite pažnju i na druge moguće simptome ove bolesti.

Anemija

Nizak nivo hemoglobina u krvi može da bude simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može da pruži uvid u to. Ako sumnjate na anemiju, obratite se svom lekaru. Ako je utvrđeno da imaze nizak nivo hemoglobina, preporučuje se sprovođenje kolonoskopije i pregled gastrointestinalnog trakta.

Krvava stolica

Krv u stolici je znak koji nikako ne bi trebalo da ignorišete. Iako može da bude više uzoka, bitno je što pre utvditi o čemu je reč i započeti lečenje. Ako ste primetili svežu krv, svetlocrvene boje, odmah se javite lekaru.

Bolovi u stomaku

Iako postoji mnogo razoga za bolove u stomaku, ne rizikujte. U ovom slučaju mogu da se jave zbog rasta tumora u crevima. Ako bolovi koje osetite potraju, obavezno se javite lekaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.