Samo 13 odsto majki u Srbiji doji bebe svojim mlekom

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 13 odsto majki u Srbiji doji bebe svojim mlekom

Niska stopa dojenja naročito dolazi do izražaja uoči Svetske nedelje dojenja koja se obeležava u 170 zemalja sveta.

Ima bogato iskustvo, veliko zanje i radi volonterski. Dok čeka treću bebu, Dragana Vasić trudnice i mame u problemu informiše, edukuje i savetuje oko dojenja.

“Savremeno društvo i savremen način života su mnogo toga ograničili kad su naši prirodni instinkti u pitanju, tako da je mamama i te kako potrebno da, pored sveg bombardovanja od onih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji opstruiraju dojenje a imaju i te kakvu korist od toga, imaju i podršku i pravi savet”, navodi Vasić, savetnica za dojenje udruženja “Roditelj”.

Udruženje roditelja, čije Savetovalište za dojenje radi već pet godina, skreće pažnju da je važno i moguće pružiti podršku majkama koje žele svoje dete da doje i kad se vrate na posao.

“Koliko je majčino mleko važno za zdravo za razvoj deteta najbolje znaju mame koje svoje mleko poklanjaju. Beograd, Novi Sad i Kragujevac imaju svoje banke mleka”, navodi Bojana Selaković iz udruženja “Roditelj”.

Radmila Mileusnić-Milanović, načelnica prve banke humanog mleka na Institutu za neonatologiju navodi: “Više od 22 tone mleka prikupljeno je u poslednjih 5 godina. To mleko se prikupi, laboratorijski ispituje i distubuira pacinetima kojima je to najpotrebnije a to su prevremeno rođene bebe na institutu za neonatologiju”.

U Srbiji preko skoro sve majke po porođaju započinju sa dojenjem ali vrlo brzo odustaju i prednost daju mlečnim formulama. Skoro polovina majki doji prvih 6 meseci ali jedva 13% svoje bebe u tom periodu hrane isključivo sopstvenim mlekom, ističe Mileusnić-Milanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.