SMANJUJU APETIT I OSEĆAJ GLADI: Ove namirnice provereno pomažu! Uverite se i sami!

Izvor: eKlinika.rs, 25.Maj.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMANJUJU APETIT I OSEĆAJ GLADI: Ove namirnice provereno pomažu! Uverite se i sami!

Ukoliko se stalno pitate koje to namirinice smanjuju kilograme, tj. apetit otkrivamo vam šta to treba da jedete da biste svoju liniju držali na zavidnom nivou

Jabuka pre jela
Idealno je pojesti jabuku pola sata pre obroka, jer će ona podstiče osećaj sitosti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da telo potroši mnogo kalorija vareći jabuke.

Avokado za sitost
Ako pojedete >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pola avokada uz ručak ili posle ručka,nećete osećati glad celo posle podne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 odsto manju želju za hranom tri sada poslije obroka, i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.

Supa pre obroka
Supa je idealan početak svakog ručka. Tanjir supe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala, osim toga što ćete posle supe pojesti 20 odsto manje glavnog jela. Takođe, supa fizički zauzima dosta mesta u stomaku, pa je jasno da posle ne možete da pojedete naročito veliku količinu hrane.

Krastavci za metabolizam
Sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da smršaju. Osim svežih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz turšije, jer simulišu proizvodnju hormona koji iz creva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno deluju i kao probiotici.

Ljute papričice
Kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a skorašnja studija Univerziteta u Mastrihtu, otkrila je da, takođe, pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate ¼ kašičice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tokom dana ćete uneti i do 25 odsto manje kalorija.

Bademi suzbijaju glad
Orašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osećaja gladi, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranljive materije zajedno, regulišu metabolizam i nivo šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osećaj gladi.

Voda zavarava osećaj gladi
Kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se učiniti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vro slični. Zato, kada dobijete napad gladi, popijte vodu i sačekajte 10 minuta, jer su velike šanse da će vas proći.
(eKlinika.rs / 24sata.hr)

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.