Roditelji oprez - kupovina droge i iz fotelje!

Izvor: Mondo, 20.Jan.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji oprez - kupovina droge i iz fotelje!

Droga u Srbiji sve dostupnija. Pored dilovanja na ulicama, narkotici se mogu kupiti i preko interneta. Društvene mreže najlakši način da se dođe do droge.

Foto: MUP Srbije

Pored društvenih mreža, droga se može kupiti i preko posebnih sajtova, a ona može biti još rizičnija od onih koje prodaju ulični dileri, upozorava direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, doktorka Mira Kovačević.

"Kada sam čula koji je nov način >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za nabavljanje narkotika, zapanjila sam se! U kontaktu sa nevladinim, odnosno civilnim sektorom, koji ima lakši pristup tim nekim skrivenim informacijama, više nego zvanične institucije, saznala sam da u poslednje vreme sve više ljudi dolazi do narkotika preko interneta! Međutim, najveći problem je taj što te supstance nisu još došle ni na listu ilegalnih, a imaju opasna psihoaktivna dejstva, pa su njihove posledice možda i gore od onih poznatih narkotika", upozorava direktorka „Drajzerove”.

U razgovoru za list "Alo", Kovačević kaže da se supstance koje imaju ista dejstva kao droga mogu kupiti u apotekama, ali i da se stalno pojavljuju nove supstance, koje su naročito primamljive za zavisnike.

"Zavisnici uvek vole da probaju nove, bombastične stvari. Evo, na primer, „biljni tamjan“. To je biljka koja je poprskana sintetičkim supstancama kanabinoidima i ima dejstvo slično marihuani, ali ako se kombinuje sa nečim, onda deluje kao amfetamin. Ta sasušena trava je samo nosač za neku aktivnu supstancu koja je sintetizovana i koja se naprska na nju. Postoji dosta supstanci koje imaju psihoaktivna dejstva, a prodaju se legalno. Takođe, postoje i oni koji proizvode drogu, pa samo naprave sitne izmene u strukturi, pa i to dospe u apoteke, iako ostanu ista katastrofalna dejstva", kaže doktorka Kovačević.

Zavisnici u Srbiji, objašnjava, ipak najviše kupuju heroin, ali je sve veća prisutnost amfetamina i kombinacija obe droge sa alkoholom. Često se konzumiraju i marihuana i sedativi.

U strahu da će njihovi podaci biti dostupni policiji, mnogi zavisnici izbegavaju da se prijave na lečenje. Diskrecija je, međutim, zagarantovana, naglašava direktorka "Drajzerove". Svima koji bi da se prijave na lečenje preporučuje onlajn prijavu, putem koje anonimno mogu slati poruke, preko sajta i preko Facebook-a, i dobiti informacije o svemu što ih interesuje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.