Različit doživljaj godina: Žene stare, muškarci sazrevaju

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2015, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različit doživljaj godina: Žene stare, muškarci sazrevaju

Šalama na račun godina, naročito kad su žene u pitanju, nikad kraja. Ali, kad pomislite koliko ljudi ne dočeka starost, možda bi stvarno trebalo svi zajedno da prestanemo da kukamo zbog godina?

Gotovo je nemoguće zamisliti život bez merenja vremena. U mladosti bismo sebi rado dodali koju godinicu, bar toliko da se rešimo "policijskog časa" koji nam roditelji uvode kad su izlasci u pitanju, a kako vreme odmiče, sve češće razmišljamo kako bi bilo dobro vratiti se koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godinu u prošlost…

Muškarci i žene stare različito, i na fizičkom i na mentalnom planu, a različit je i društveni doživljaj toga, pa zato "žene stare, a muškarci sazrevaju". Obrazac starenja za svaki pol u velikoj meri zavisi od društvenih okolnosti poput pristupa obrazovanju, izloženosti zaraznim bolestima, ali i životnog stila pojedinca i navika u vezi sa pušenjem, konzumiranjem alkohola, ishranom, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije.

Pubertet je prva "prekretnica" na kojoj polovi počinju da se razmimoilaze. Devojčiče svoj put ka zrelom dobu i plodnosti počinju između 10. i 14. godine, dok dečaci to putovanje započinju u proseku dve godine kasnije, između 12. i 16. Hormoni počinju da "divljaju", izazivajući brojne fizičke i emocionalne promene. Muškarci, kaže nauka, tipično izrastu u bića koja pokreće seks, pošto će od puberteta pa negde do 60. godine o seksu razmišljati u proseku najmanje jednom dnevno, prenosi WebMD. Žene, naravno, takođe maštaju o seksu, naročito u mladosti, ali se to sa godinama proređuje. Ipak, bez obzira na starost, prosečan muškarac o seksu razmišlja dva puta češće nego prosečna žena. Evolucioni biolozi kažu da je to priroda udesila da bi se smanjila šansa da žena ostane u drugom stanju sa "nepodobnim" partnerom, onim koji ne može da se stara o porodici. Ženski seksualni nagon nije slabiji nego muški, samo je "naštelovan" tako da bira kvalitet umesto kvantiteta.

I onda godine prolaze, stignu četrdesete i još jednom se putevi koji su se tokom godina približili - udaljavaju. Oko 40. žene postaju svesne svog izgleda i to počinje da ih brine… Anketa u kojoj je učestvovalo 1.100 ispitanika starijih od 40. godina, pokazala je da se 33 odsto žena ozbiljno potrese kad razmišlja o promenama na telu, borama, opuštenoj koži, gojenju… I zbog toga se toliko njih odlučuje na estetske intervencije, zatezanje stomaka, liposukcije, i, možda najbanalniji, botoks. Sa druge strane, o tome kako njihovo telo deluje drugima brine samo 21 odsto muškaraca, ali i oni uglavnom ne u meri koja bi dovela do odluke da se hirurški "doteraju".

Na "pola puta" opet se stvari menjaju. Oko pedesete, žene se "trgnu", kao da pronađu novi izvor energije i životne radosti, pa stopa depresije i anksioznosti kod njih opada, dok muškarcima postaje teže da se suoče sa godinama i češće se prepuštaju crnim mislima…

Jedan od najverodostojnijih prikaza starenja žena i muškaraca je i su i ovi video snimci nastali od fotografija čuvenog belgijskog fotografa, Eduarda Jansensa. Pogledajte, lepo je. I pokazuje da ni žene ni muškarci nemaju razloga da se plaše…

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.