Rat protiv Alchajmerove bolesti

Izvor: VOA, 22.Avg.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat protiv Alchajmerove bolesti

Prema jednoj teoriji, određeni protein pod nazivom tau postaje defektan i ometa normalne funkcije neurona. Naučnici u Slovačkoj tvrde da su razvili vakcinu koja pokreće imunološki sistem da proizvodi antitela.

Rat protiv jedne od najtežih bolesti modernog vremena - Alchajmerove bolesti – vodi se bez prestanka . Uprkos činjenici da još nije poznato šta tačno uzrokuje Alchajmerovu bolest, naučnici su napredovali na nekoliko različitih frontova.

Alchajmerova >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << bolest je neuro-degenerativna bolest koja pogađa više od 30 miliona ljudi godišnje - polako im oduzima memoriju, smanjuje njihove telesne funkcije i na kraju izaziva smrt.

Redovne provere mozga pacijenta pokazuju da bolest polako uništava mrežu neurona, koja je toliko komplikovana, da i dalje ne znamo koje hemijske supstance su odgovorne za to.

Prema jednoj teoriji, određeni protein pod nazivom tau postaje defektan i ometa normalne funkcije neurona. Naučnici u Slovačkoj tvrde da su razvili vakcinu koja pokreće imunološki sistem da proizvodi antitela, koja uspešno sprečavaju uništavanje tau proteina.

“U našim probama na životinjama, koje sadrže gene drugih vrsta, uočili smo da se 95 odsto lošeg tau proteina uklanja u kratkom vremenskom periodu. To je bio veoma ohrabrujući rezultat”, kaže Mikal Novak naučnik kompanije Akson Neuroscience.

Naučnici iz kompanije “Ilaj Lili” isprobali su drugačiji pristup, zasnovan na teoriji da Alchajmerovu bolest uzrokuju abnormalne naslage hemijskog jedinjenja nazvanog amiloid beta. Njihov novi lek dokazao je da je delotvoran kod pacijenata sa blagim simptomima.

“Nije bilo dodatnih sporednih efekata. To je veoma važno, jer pokazuje neprekidnu delotvornost leka tako da lekovi nisu prolazni, nisu u privremeni”, kaže Vilijem Tiz iz Udruženja za borbu protiv Alchajmera.

Rezultati kliničkih ispitivanja oba leka predstavljeni su na nedavnom simpozijumu u Vašingtonu. U međuvremenu, na Univerzitetu Stenford, istraživači su ispitivali mozak vinskih mušica, trudeći se da u potpunosti shvate neuro-degenerativne bolesti, kao što je Alchajmerova.

“Postoji veliki broj gena povezanih sa ljudskim bolestima i postoji veliki broj modela zajedničkih za ljude i ove mušice,  što znači da možete da proizvedete mnoge simptome”, ističe Ženg Huang, biolog na Univerzitetu Stenford.

Uz pomoć kamere sa infracrvenim zracima, specijalna robotička mašina hvata mušice i priprema njihove mozgove za proučavanje, bez omamljivanja insekata. Pošto njihovi neuroni takođe sadrže tau protein, koji može da se degeneriše na isti način kao kod Alchajmera, naučnici kažu da su vinske mušice veoma koristan subjekat za laboratorijska istraživanja tog razarajućeg oboljenja.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.