Raste broj obolelih od demencije

Izvor: B92, 21.Apr.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj obolelih od demencije

U novoobjavljenom britanskom naučnom istraživanju o broju obolelih od demencije navodi se da širom sveta od te bolesti pati 35 miliona ljudi, prenosi Bi-Bi-Si.

Broj pacijenata koji trpe posledice oboljenja koja, kako se navodi, oštećuje mozak i mentalnu sposobnost, mnogo je veći nego što se pretpostavljalo na šta ukazuje podatak da oko dve trećine obolelih živi u zemljama u razvoju u kojima je životni vek ljudi poslednjih decenija znatno produžen.

Demencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u većini slučajeva pogađa ljude starije od 65 godina, a u istraživanju koje je sprovela i objavila Međunarodna organizacija za borbu protiv Alćajmerove bolesti procenjuje se da će se u sledećih dvadeset godina broj obolelih skoro udvostručiti.

Autori studije opisuju najnovija saznanja kao alarmantna, tvrdeći da su vlade mnogih zemalja nespremne za borbu sa tako velikim povećanjem broja dementnih bolesnika.

Oni podsećaju da su visok nivo holesterola, dijabetes i prekomerna telesna težina, uz godine života, najvažniji faktori koji povećavaju rizik od oboljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.