Rak je moguće sprečiti, evo i kako

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jun.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak je moguće sprečiti, evo i kako

Rak je opaka bolest, od koje svake godine oboleva, ali i umire sve više ljudi. Međutim, dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrivaju da postoje faktori koji utiču na podizanje rizika od oboljenja od raka.

Naime, pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično da smanji vaš rizik obolevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology.

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ovi naučnici tvrde da četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka - pušenje, pijenje alkohola, telesna težina i fizička aktivnost.

- Rak je moguće sprečiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je sprečiti, a procene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem - rekao je Grejem Koldik, profesor epidemiologije s Harvarda.

- Izazov je sada delovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu - kazao je ovaj istraživač.

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik oboljevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma.

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje alkohola, koje mora da bude svedeno na minimum - ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Telesna težina mora da bude umerena, ni prevelika ni premala - indeks telesne težine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Poslednji kriterijum je fizička aktivnost - osobe s niskim rizikom oboljevanja vežbale su umerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedeljno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.