banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
Kategorije


Kako izgleda to?
Vaš glas
U fokusu
Regioni
Izvori
Arhiva

Korisnicki servisi

Naši sajtovi

Fan stranice

Promo



Prolećne zeljaste biljke ukusne i lekovite  

02.Maj.2010, 14:44, Izvor: S media Prolećne zeljaste biljke ukusne i lekovite

Sada je pravo vreme da počnete da koristite prolećne biljke u ishrani. Sremuš, koprivu i maslačak možete da naberete sami ili da ih kupite na pijaci. Reč je o ukusnim i lekovitim biljkama od kojih možete pripremiti salate, supe, čorbe, variva, pite.

Salata od maslačka npr. je odličan diuretik


- Ove biljke mogu da budu i začinski dodaci. Nepravedno su zaboravljene i sada je možda pravo vreme da se ponovo nađu na trpezi - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />


Sremuš


Sremuš je divlja, jestiva biljka koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin glavni sastojak. Raste u listopadnim, četinarskim i mešovitim šumama na 1.600 m nadmorske visine, na vlažnom tlu. Pojavljuje se posle snega i ima ga do juna. Nadzemni deo se skuplja u proleće, listovi do cvetanja. Sveža lukovica se skuplja u avgustu sve dok biljka ne donese seme.

Ako protrljate bilo koji deo biljka među prstima, možete da osetite karakterističan miris belog luka.

Listovi se mogu upotrebiti kao dodatak salatama i varivima jer mirisom i ukusom podsećaju na beli luk. Lukovice su beličaste od dva do pet centimetara dugačke i veoma su pikantan začin. U proleće ovaj luk čisti krv, želudac i jetru. Terapeutsko dejstvo je slično belom luku, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor-alicin. Smatra se da povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska, za želudačne i crevne tegobe i odličan je čistač jetre. Uspešno se primenjuje kod zarastanja otvorenih rana i hematoma, pomaže za bolje izlučivanja sluzi iz pluća, olakšava iskašljavanje i olakšava disanje. Ima i antibakterijsko dejstvo.



Kopriva


Lekovitost koprive je davno poznata. Koristi se koren, list i seme. Pripisuje joj se da odlično čisti krv, sprečava opadanja kose... Pomaže osobama obolelim od reumatizma, kod prekomernog mokrenja, problema sa plućima. Kopriva je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K karotinom, pantotenskom kiselinom - ona je pravi mali vitaminski rezervoar. Danas je retko na našem stolu, ali ne treba da zaboravimo stare recepte, pogotovo što sada u proleće možete da je naberete, ali negde daleko od puta ili da je kupite na pijaci. Mlada kopriva može da se pripremi kao čorba, varivo ili pomešana sa sirom kao pita.

Maslačak

Veoma lekovita jestiva biljka koju možemo da nađemo svuda. Ako je sami berete, berite je dalje od puta da ne bi bila zagađena. Veoma je korisna za čaj, salate, variva, sokove, supe, čorbe. Maslačak pomaže jetri, odličan je diuretik pojačava rad bubrega, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma, ekcema, čireva, pojačava apetit.

Cveta od marta do maja. Maslačak ima kalijuma u nadzemnom delu, smole, 40 odsto inulina u korenu, 16 odsto vitamina C, gvožđa 3 odsto (više nego spanaću)... Mladi listovi su veoma ukusni, možete da napravite zdravu salatu, čorbu, varivo. Može da se kombinuje i s krompir salatom.

Priprema i čuvanje

Ove biljke se pripremaju isto kao i mladi spanać ili zelje. Dodajte začine koje inače dodajete i volite, mleko ili alevu papriku, dodajte ih krompir salati ili nekoj drugoj salati, pomešajte sa sirom, napravite pitu. Čuvajte u frižideru tako što ćete zaviti u papirnu vlažnu salvetu i staviti u najlon-kesu u frižideru u delu za povrće. Možete da ih čuvate tri do četiri dana.

Izvor: Blic online

Nastavak na S media...   
      
Losa vest 1 Dobra vest 0

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.