Pet zdravstvenih razloga da jedete paradajz

Izvor: Prva.rs, 23.Apr.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet zdravstvenih razloga da jedete paradajz

1. Neke studije su pokazale da likopen koji se nalazi u kuvanom paradajzu može da pomogne sprečavanje raka prostate. Konzumacija paradajza se takođe povezana sa smanjenim rizikom raka dojke, glave i vrata.
2. Ihrana bogata paradajzom može potencijalno da pomogne  protiv neurodegenaritivnih bolesti.
3. Za paradajz, sos od paradajza i pire se kaže da smanjuju simptome urinarnog trakta.
4. Konzumacija paradajza može da bude jako dobra za smanjenje kardiovaskularnog rizika povezanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sa dijabetesom tipa 2.
5. Zdravlje kostiju takođe može da bude dobro od ishrane bogate paradajzom. U nedovano sprovedenoj studiji, paradajz i ostale namirnice bogate likopenom su uklonjenje iz ishrane žena nakon menopauze na 4 nedelje. Na kraju te 4 nedelje, žene iz te studije su počele da pokazuju signale uvećanog oksidativnog stresa u kostima i neželjene promene u tkivu kostiju.
Kako da jedete paradajz
Ukoliko se razmišljate da li grilovan, pečen ili sirov paradajz da uzmete za večeru večeras, novo istraživanje je pokazalo da biste ipak mogli da se bacite na kuvanje.
Kuvani paradajz je bolji od sirovog, prema američkim istraživačima. Studije su pokazale da kuvanje paradajza povećava nivo likopena, koji je dobar u smanjenu rizika osteporoze, kardiovaskularnih bolesti, borbi protiv ćelija raka, što se inače retko čuje za kuvanje bilo kod drugog povrća ili voća.
Likopen sadrži zaštitne mehanizme koji pomažu sprečavanje zapaljenja i stvaranja krvnih ugrušaka.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.