Izvor: B92, 16.Jul.2017, 15:59 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Paradajz štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja
Svakodnevna konzumacija paradajza smanuje razvoj raka kože za polovinu, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Ohaju.
Nova studija o tome kako ishrana utiče na rizik od raka kože pojavila se u časopisu "Scientific Reports".
Ispostavilo se da su miševi čija je ishrana bila 10 odsto sačinjena od paradajza u prahu tokom 35 nedelja, nakon izloženosti ultraljubičastim zracima, upola ređe obolevali od raka kože, u poređenju sa miševima koji na jelovniku nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imali paradajz.
Naučnici smatraju da su za to zaslužni karotenoidi, pigmenti koji paradajzu daju boju, a kožu štite od UV zračenja. U ovom slučaju, prvenstveno je reč o likopenu.
Naučnici trenutno ispituju kako sastojci paradajza utiču na zdravlje srca.