Pčelarstvo
Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana stočarstva kojoj stočar nije vezan za vlastito zemljište.
Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelarom. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše zavisno od godišnjeg doba, i stacionirano pčelarstvo kod kojeg pčelar smešta košnice uglavnom na jedno mesto, i kao novija grana pojavljuje se eko pčelarstvo.
Pčelari su specifična vrsta stočnih proizvođača jer ne zavise od svog zemljišta, često ga i nemaju ili imaju vrlo malo.

Uz med važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, pčelinji vosak, matični mleč, i propolis. Cvetna pelud nije izravan proizvod pčela nego je pčele sakupljaju s cveća i unose je u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao na primer gvirc, medovina, medena rakija medovača, liker od meda, propolis kocke, i medenjaci.
Prvobitno još za vreme kamenog doba čovek je lovio i hvatao pčele po šupljinama drveća, u dubinama i stenama, ili sličnim mestima gde su se pčele nastanjivale. Da bi došao do tada njemu poznatog proizvoda meda, morao je prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje košnice.
Kasnije je čovek shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se idući dan vraća da bezbolno sakupi med. Kod mesta Bakora u Španiji je pronađen najstariji nacrtani i oslikani crtež koji prikazuje čoveka kako uzima med. Najstariji zapisi istorijski stari su i više od 30.000 godina.

U pčelarstvu razlikujemo dobar med, prvoklasan med, i med osrednjeg kvaliteta. Na zemlji postoji oko 20.000 vrsta pčela rasprostranjenih u svim područjima sveta izuzev Antarktika.

Osnovni i glavni proizvodi malenih i vrednih pčela su: Med koji je najpoznatiji i najbolji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvetovi biljaka, svojim žlezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači takođe sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća. Propolis nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste stvari sa biljaka u svojoj okolini i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne arome kako bi nastao propolis.

Propolis je tamno smeđe boje ali u zavisnosti od vrste meda i biljaka sa kojih ga pčele donose može biti i svetlijih boja. Pčelinji vosak u novije vreme ljudi često poistovećuju sa svećama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele. Matični mleč je prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih supstanci, posebno mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matični mleč je kremasta, lepljiva, mlečno bele boje, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom. Pčele radilice u starosti od pet do petnaest dana izlučuju iz svojih žlezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocenim vitaminima koje se stvaraju u velikim količinama posebno za vreme obilne paše praha i cvetova meda. Pčelar je fizička ili pravna osoba koja se bavi uzgojem pčela. On prema zakonu može raditi iz hobija ili kao profesionalan pčelar. Skladno tome prema zakonu je dužan da postavi svoj pčelinjak tako da pčele ne smetaju komšijama i prolaznicima, kao i stoci i javnom prometu.

Među ostale dužnosti pčelara prema pčelama spada i redovna stalna briga pčelinjih zajednica poput: osiguranja stalnog čistog izvora vode počevši od prvih prolećnih izleta do zadnjih jesenih pre ulaska pčela u zimsko klupko, održavanje okoline i briga za mir u pčelinjaku bez obzira na način pčelarenja. Čistoća okoline je ogledalo savesnog pčelara, pa bi komunikacija sa komšijama i njihovo učenje o životu pčela trebala biti imperativ kako bi se sprečile moguće nesuglasice.

Prolećna pomoć pčelama se sastoji od pravovremene prehrane za brži razvoj i jačanje zajednice, a pčele će znati uzvratiti pčelaru većim prinosom proizvoda tokom sezone. Jesensko-zimska briga svodi se zavisno od područja pčelinjaka, na pravilno uzimljavanje zajednica, utopljavanje košnica, smanjivanje leta, i stavljanje češljeva da se spreči ulaz glodara dok su pčele u klupku. Redovno učenje putem stručne literature, interneta, pčelarskih škola, razgovora sa drugim pčelarima takođe bi trebala biti deo navike svakog pčelara.
U svakom slučaju reč je o specifičnom zanimanju koje teško može da se obavlja bez ljubavi prema pčelama i onome što nam na kraju daruju. Naš pčelar Mileta Marković iz sela Jabučja pored Lajkovca je napravio nesvakidašnji poduhvat, on je do sada proizveo oko 100.000 pčelinjih kraljica po čemu je apsolutni i najbolji rekorder na Balkanu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Lalović: Pčele se prilagođavaju vremenskim prilikama, zahlađenje nije nanelo štetu

Rano i toplo proleće, sa temperaturom iznad proseka za ovo doba godine, a onda naglo zahlađenje koje je zahvatilo našu zemlju sredinom ove sedmice, za sada nisu izazvali probleme pčelarima.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024, 15:24

Detaljnije >>

Beč dobio berzu pčela

Beč dobio berzu pčela

SARAJEVO – Glavni grad Austrije sada je bogatiji i za berzu pčela. Koncept je jednostavan: pojedinci ili preduzeća nude veće cvjetne površine online. Pčelari zatim sele svoje košnice na te lokacije. Korist od ovog aranžmana je obostrana. FOTO: FENA Berza donosi prednosti kako poljoprivredi, tako i pčelarstvu. Bolje oprašivanje biljaka znači veći prinos meda, objasnio je Kurt Krottendorfer, predsjednik Bečkog saveza za pčelarstvo. Osim toga, doprinosi se očuvanju zdravlja ekosistema. Ova...

Izvor: Capital.ba, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

Zahlađenje negativno uticalo na prinos meda

Pored ratarskih useva, voćarske i povrtarske proizvodnje, nagli pad temperature uticao je i na pčelarstvo, gde su zbog znatne...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

Povećana koncentracija polena duda u vazduhu Pančeva

PANČEVO – U 15. kalendarskoj nedelji u vazduhu grada Pančeva detektovane su visoke koncentracije polena duda, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo. U narednoj nedelji očekuje se pad koncentracije polena čempresa i duda, a koncentracije...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

Od ponora do sjaja jednog čoveka koji je jedva čekao da svojima udari ćušku sezone

Pelin i med. Život ga definitivno nije mazio, ali on je uvek pronalazio izlaz. Koliko god da su ga razne traumatične situacije...

Izvor: Sportal.rs, 18.Apr.2024, 18:40

Detaljnije >>

Da li su pčelari i voćari shvatili da jedni bez drugih ne mogu?

Uprkos velikim oscilacijama u temperaturi, voćari očekuju rodnu godinu i za 20 odsto veće prinose. Kažu da bi bili i veći kada bi više koristili pčele za oprašivanje. S druge strane, pčelari se pribojavaju paše koja je počela...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 18.Apr.2024

Detaljnije >>

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2024

Detaljnije >>