Ovo možda niste znali o kijanju (VIDEO)

Izvor: Mondo, 23.Mar.2017, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo možda niste znali o kijanju (VIDEO)

Kolikom brzinom izleće vazduh kad kinemo, koliko klica i virusa se tom prilikom izbaci i koja je to situacija u kojoj nikad nećete kinuti...

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Obično kijanje podrazumeva brzinu od oko 150 kilometara na sat, a u okolinu tom prilikom bude lansiran "oblačić" koji sadrži oko 100.000 bakterija i virusa.

Zvuči grozno, ali kijanje je zapravo odbrambeni refleks koji služi da nas održi zdravim.

Sve počinje kad sićušni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nervni završeci registruju u nosu nešto što nam smeta. To može biti bakterija, prljavštinica, čestice prašine ili neke druge trunčice koje su ostale "zarobljene" u sluzi.

Ovi nervi onda prenose signal do centra za kijanje u našem mozgu, koji onda šalje poruku drugim delovima tela da treba da reaguju.

Aktiviraju se mišići abdomena i grudi, pluća se stežu i proizvode eksploziju vazduha. Koren jezika se izdiže, delimično zatvarajući put vazduhu kroz usta, i vazduh svoj put pronalazi delimično kroz nos, delimično kroz usta.

Tokom tog delića sekunde, mišići naše očne kapke čine čvrsto zatvorenim, i praktično je nemoguće da osoba kine otvorenih očiju.



Izvor: YouTube

Ali, nije svako kijanje deo odbrambenog mehanizma tela. Neki ljudi kijaju kad pogledaju u jaku svetlost, neki tokom vežbanja, a neki i nakon obilnog obroka, prenosi WebMD.

Jedna jedina situacija u kojoj nikad nećete kinuti? Dok spavate! Jer, kad vi spavate, spavaju i nervi završeci zaduženi za kijanje.

Da li znate kako se kulturno kija i kašlje?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.