Otrovna nova odeća: Samo jedno pranje nekad nije dovoljno

Izvor: B92, 30.Nov.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otrovna" nova odeća: Samo jedno pranje nekad nije dovoljno

Čak i odeća poznatih svetskih brendova sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, među njima je i formaldehid koji inače služi za očuvanje delova tela mrtvih ljudi.

Mnogo je važnije pre nošenja oprati novu odeću. To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a može da se pere. Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer veoma lako može da sadrži formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se inače koristi i za očuvanje leševa ili delova tela mrtvih ljudi, kako bi sprečili gužvanje materijala i pojavu buđi.

Iako količina formaldehida ne bi smela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija izaziva mnoge zdravstvene probleme, na primer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Formaldehid ima antibakterijska svojstva, pa ima široku primenu u dezinfekciji, npr. u raznim fabričkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje tableta za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za sunčanje, u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka itd. Osim formaldehida, u odeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Organizacija Grinpis napravila je prošle godine analizu dečje odeće i obuće veoma poznatih i skupih svetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali ih na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.