Nova nada za obolele od Alchajmera

Izvor: VOA, 05.Avg.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nada za obolele od Alchajmera

Duboki problemi s kratkoročnim pamćenjem su glavna odlika Alchajmera, oblika demencije od koje boluju desetine miliona ljudi širom sveta. Poremećaj se uglavnom javlja kod starijih osoba - u njihovim 70-im, 80-im i 90-im godinama života, a uzrok se i dalje ne zna.

Novi lek nazvan je TC-2153 i sprečava negativne efekte proteina poznatog po skraćenici STEP (Strijatalno-obogaćena tirozin fosfataza), koji u povišenoj količini narušava balans ostalih proteina u mozgu, ključnih za >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << učenje i pamćenje. STEP takođe oslabljuje sinaptičke veze, male prostore između nervnih ćelija, duž kojih putuju nervni impulsi.

TC-2153, kako tvrde naučnici, blokira STEP i ojačava neuronske veze. U laboratorijskom istraživanju jedna doza leka poboljšala je kognitivne funkcije kod miševa sa Alchajmerom, koji su na kontrolnim testovima imali podjednak uspeh kao i miševi bez problema sa pamćenjem.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.