Naučnici pronašli lek protiv ćelavosti

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pronašli lek protiv ćelavosti

Istraživači sa jednog američkog univerziteta su izjavili da su napravili pomak koji može označiti kraj problema ćelavosti kod muškaraca.

Svakom muškarcu određenih godina je poznat osećaj kada nervozno proverava u ogledalu da li je izgubio još kose.

Na sreću, to bi mogla biti stvar prošlosti zahvaljujući naučnicima sa Medicinskog istraživačkog instituta u Orlandu, prenosi Telegraf.

Oni su uspeli da omoguće rast dlaka koristeći ljudske matične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelije.

Prethodni pokušaj stvaranja dermalnih ćelija papiloma - koje su veoma važne za stvaranje folikula - nije bio uspešan jer su naučnici pokušavali da od samo jedne ćelija stvore veliki broj papiloma.

Nova tehnika podrazumeva proizvodnju papiloma od matičnih ćelija.

Aleksej Terskih, profesor Univerziteta u Orlandu, nada se da će ovaj postupak dovesti do efektnije transplantacije kose kod ljudi.

Foto: Pixabay

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki naučnici omogućili rast ljudske dlake

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2015, 14:47

Istraživači s jednog američkog instituta izjavili su da su napravili napredak koji bi moglao pomoći u rješavanju problema ćelavosti kod muškaraca...Naučnici s Medicinskog istraživačkog instituta Sanford-Burnham uspjeli su omogućiti rast dlaka, koristeći ljudske matične ćelije...Prethodni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.