Naučnici došli do neočekivanog otkrića o magičnim pečurkama

Izvor: B92, 02.Dec.2016, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici došli do neočekivanog otkrića o magičnim pečurkama

Na stotine studija proučavalo je uticaj halucinogena na ljudski organizam tokom četrdesetih i pedesetih godina, ali je zabranom njihove upotrebe i proizvodnje ispitivanje zaustavljeno.

Danas, međutim, droge poput MDMA (ekstazi) i psilocibina (magične pečurke) ponovo su predmet više studija.

Dva ispitivanja obavljaju se na “Džons Hopkins univerzitetu, odnosno Langon medicinskom centru i uključuju 80 pacijenata obolelih od raka sa simptomima depresije i anksioznosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rezultati objavljeni u “Journal of Psychopharmacology” pokazuju da samo jedna doza psilocibina može dovesti do trenutnih pozitivnih efekata koji traju i do šest meseci posle uzimanja te psihoaktivne supstance i to kod 80 odsto ispitanika.

Jedan učesnik je bio lečen od Hočkinovog limfoma u trećem stadijumu i bio je u velikom strahu zbog susreta oči u oči sa sopstvenom smrtnošću.

On je za “Times” rekao da je nakon uzimanja kapsule psilocibina u blago zamračenoj sobi ležao sa slušalicama u ušima i sa maskom za oči dok je bio pod budnim okom psihijatra i socijalnog radnika.

“Doživeo sam prosvetljenje”, rekao je on nakon osmočasovnog dejstva psilocibina. On je opisao kako se crni dim izdiže iz njegovog tela, a čak i danas, tri godine posle tog iskustva, nema problem sa anksioznošću.

“New Scientist” koji studiju naziva “najsveobuhvatnijim ispitivanjem psilocibina” izveštava da antidepresivi nisu bili uspešni u pružanju pomoći pacijentima sa rakom, od kojih čak 40 odsto razvije depresiju i anksioznost.

Još nije poznato kako psilocibin utiče na mozak, ali prema nekim teorijama, prekida tok konstantnih depresivnih misli koje imaju ljudi s tim poremećajem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.