Naučnici: Kakao poboljšava pamćenje

Izvor: B92, 27.Okt.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Kakao poboljšava pamćenje

Svakodnevno konzumiranje ukusnog napitka od kakaoa može učiniti da prosečni 60-godišnjak ima pamćenje kao da je 20-30 godina mlađi.

Foto: Tom Hart/Flickr.com

Američka studija je otkrila da kakao sadrži bioaktivan sastojak koji vraća pamćenje koje se gubi s godinama.

Naučnici iz medicinskog centra koji pripada univerzitetu Kolumbija objavili su rezultate istraživanja baziranog na efektima flavonoida iz semena kakaoa, na mozak koji stari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Istaživanje je objavljeno u žurnalu "Nature Neuroscience" u nedelju, prenosi Russia Today.

Grupa od 37 zdravih dobrovoljaca starosti od 50-69 godina su podeljeni u dve grupe. Svakog dana, naredna tri meseca im je posebno spreman napitak od kakaoa koji ne postoji u komercijalnoj prodaji.

Jedna grupa je konzumirala piće sa 900 mg flavonoida dnevno, a druga samo 10mg.

"Ako su učesnici imali pamćenje prosečnog 60-godišnjaka na početku studije, nakon tri meseca pamćenje te osobe je bilo 30-40 godina mlađe", kaže istraživač Skot Smol.

Foto: Gail/Flickr.com

U eksperimentu je posmatran deo mozga koji je odgovoran za formiranje sećanja i koji je osetljiv na godine. Stoga su naučnici morali da snimaju mozak i mere količinu krvi koja se doprema do mozga.

"Naša studija, prvi put, pokazuje kako flavonoidi poboljšavaju funkcije dela mozga kod ljudi koji je osetljiv na starenje", rekao je Smol za AFP.

Kako bi pokazali razliku u pamćenju, učesnici su morali da prođu poseban test pamćenja - 20-minutnu shemu prepoznavanja.

Flavonoida ima u čokoladi, ali u zanemarljivoj količini u odnosu na količinu koja je data učesnicima eksperimenta.

Pored kakaoa i čokolade, flavonoida ima i u nekim čajevima, voću i povrću, grožđu, jabukama, borovnicama. Sem na pamćenje, flavonoidi utiču i na zdravlje srca, sprečavajući šlog i srčani udar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poboljšajte mememoriju uz šoljicu omiljenog napitka

Izvor: Prva.rs, 28.Okt.2014, 11:26

Koliko često uzimate kakao? Nekada je kombinacija kakaa i mleka bila obavezna za laku noć klincima i klincezama. Danas, čini se da ga retko ko više konzumira. Eventualno još završi u kolačima.. Ipak to biste morali da promenite!. Naučnici s katedre za medicinu Univerziteta Kolumbija otkrili...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.