Najbolji položaji za spavanje

Izvor: Mondo, 26.Sep.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji položaji za spavanje

Bolovi u leđima, gorušica, bore... Užas jedan. Donosimo vam mali praktični vodič koji će vam pomoći da izaberete "pravi" položaj za spavanje za 11 čestih zdravstvenih problema.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Bolovi u leđima

Trik za ublažavanje bolova u leđima je da telo bude u položaju koji prati prirodnu krivinu kičme. Najbolje što možete da uradite je da ležite na leđima ili na boku sa jastukom postavljenim na "strateškom" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mestu, tako da umanji pritisak na lumbalni deo kičme. Ako ležite na leđima, jastuk postavite ispod kolena, a ako ležite na boku, stavite ga ispred sebe, tako da jedno koleno možete da oslonite na njega ili između kolena. To bi trebalo da pomogne.

Bolovi u ramenima

Deluje logično da spavate na boku, tako da vam bolno rame bude "slobodno", ali ako se okrenete u snu, možete se dodatno povrediti. Zato je bolje da spavate na leđima ili na stomaku, dok bol ne umine.

Bolovi u kukovima

Ako vas boli kuk, olakšanje će vam doneti spavanje na leđima, pošto je tad kičma ispravljena, tako da je pritisak na kukove manji.

Bolovi u vratu

Pravi izbor jastuka glavu će držati u ravni sa ramenima, tako da će pritisak na vrat biti manji. Jastuk bi trebalo da bude odgovarajuće visine, tako da vam se vrat ne isteže, ali da ne bude ni previsok, tako da vam brada ide ka grudima. Ukoliko to bude slučaj, zaspaćete lepo jer će vam biti udobno, ali ćete se probuditi sa snažnijim bolom.

Bolovi u kolenima

Bol u kolenima ponekad je izazvan time što nam se u toku noći kolena dodiruju. Najjednostavniji način da ovo sprečite je da između kolena stavite tanji jastuk. Tako su kičma i kukovi u dobrom položaju, a i pritisak na kolena je smanjen.

Hrkanje

Ako "glasno" spavate, pokušajte da spavate na boku. Ako spavate na leđima, gravitacija radi protiv vas. Ono što bi trebalo da uradite je da glavi podignete na nekoliko manjih jastuka, tako da disajni putevi budu prohodniji.

Bolovi u vilici

Ako imate problema sa vilicom, spavajte na leđima, tako da ne vršite dodatan pritisak na vilicu. Ako uz to i škrgućete zubima u snu, ne bi bilo loše da vam zubar uradi silikonske štitnike, nalik na one koje koriste bokseri.

Ako patite od apneje

Proverite sa lekarom da li je možda bruksizam (škrgutanje zubima u snu) ili hrkanje posledica apneje. Opstruktivna apneja je stanje do kojeg dolazi kad su u snu gornji disajni putevi na trenutke delimično ili potpuno blokirani. To se najčešće dešava kad se u toku noći zavalimo tako da nam jezik padne unazad i zaustavi protok vazduha, pa moramo bukvalno da se trgnemo iz sna da bismo udahnuli kako treba. Ako je to slučaj, najpametnije bi bilo da spavate na boku.

Ako vas muči gorušica

Ako patite od gorušice, noći umeju da budu paklene. Želudačna kiselina vraća se u jednjak a vi se osećate kao da ćete se probuditi sa užarenom rupom na telu... Istraživanja pokazuju da je bolje da spavate na boku, jer to smanjuje rizik od vraćanja kiseline. Osim toga, možete i gravitaciju naterati da "radi za vas" tako što ćete gornji deo tela podići jastucima. Važno je samo da jastuke postavite tako da formiraju "klin" ispod vaših leđa, tako ćete postići najbolji efekat.

Ako se plašite bora

Ako stalno spavate u istom položaju, stalno vršite pritisak na isti deo lica, i vrlo je izvesno da će bore na toj strani biti izraženije. Iz perspektive očuvanja mladolikosti, najbolje bi bilo da spavate na leđima, ali ako ne možete da zaspite u tom položaju, barem redovno menjajte "stranu" na kojoj spavate.

Ako imate problematičnu kožu

Posteljina skuplja prirodne masnoće koje koža luči i to pogoršava stanje. Kad je o bubulJicama reč, spavajte kako god vam je volja, ali posteljinu menjajte barem jednom nedeljno.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.