Muči vas reumatoidni artritis? Ovo je prava namirnica za vas

Izvor: B92, 22.Jun.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muči vas reumatoidni artritis? Ovo je prava namirnica za vas

Redovno konzumiranje ribe moglo bi da ublaži zdravstvene tegobe kod ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

Kod pacijenata koji konzumiraju ribu najmanje dvaput nedeljno, zabeleženo je manje oticanje zglobova i njihova osetljivost, u odonosu na pacijente koji su retko jeli tu namirnicu, ili je nisu uopšte konzumirali.

Rezultati su takođe pokazali da, što su ispitanici više jeli ribu, kod njih je bio ispoljen niži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stepen aktivnosti bolesti.

U studiji je učestvovalo 176 ljudi, a autori su proučavali uticaj kuvane, dinstane i pečene ribe na zdravlje pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Pržena riba nije uzimana u obzir, s obzirom na to da sadrži manje omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalno dejstvo.

Prethodne studije pokazale su da na ovo oboljenje pozitivan uticaj ima i konzumiranje suplemenata na bazi ribljeg ulja.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Arthritis Care & Research”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.