Modni trendovi opasni po zdravlje

Izvor: Mondo, 06.Jul.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modni trendovi opasni po zdravlje

Neki modni trendovi jesu lepi, ali mogu da budu i opasni po zdravlje.

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

  Uske farmerke

Preterano uske farmerke, one koje izgledaju skoro kao helanke, postale su moderne 2010. godine. Poznate su I pod nazivom "trend iz pakla", a sve zbog toga što su đavolski neudobne. S obzirom na to da su mnogo uske, lekari tvrde da ove farmerke ne dozvoljavaju koži da diše, naročito u intimnoj zoni, i da zbog toga povećavaju rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od infekcija.

Korset

Možda izgleda seksi, ali nije čuda radi jedan od najkontroveznijih odevnih komada u istoriji mode. Nosile su ga dame u doba Renesanse, a i danas je popularan, naročito među ženama koje na ovaj način žele da smanje obim struka. Istraživanje stručnjaka pokazalo je da često nošenje korseta umanjuje kapacitet pluća, može da ošteti unutrašnje organe, pa čak i da dovede do deformisanja kičme.

Velike torbe

Postale su moderne 2012. godine, kada je Karl Lagerfeld na modnoj pisti prikazao "Šanelovu" hula hop torbu. Posledice nošenje modernih, glomaznih tašni su bolovi u leđima, deformacije kičme. Ove velike ženske torbe u proseku su teške oko 6,2 kilograma, zbog čega stručnjaci upozoravaju da povećavaju rizik od artritisa.

Cipele sa visokom štiklom

Naročito su opasne one sa tankom, metalnom štiklom, kažu stručnjaci. Postale su popularne pedesetih godina prošlog veka, kada su dame na ovaj način želele da "proslave" svoju ženstvenost. Slično kao i korseti, ove cipele onemogućavaju ženama da stoje u prirodnom položaju, a istraživanja pokazuju da se mogu negativno odraziti i na strukturu mišića i tetiva.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.