Male boginje - simptomi i lečenje

Izvor: Mondo, 03.Dec.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje - simptomi i lečenje

U kruševačkoj bolnici, kod petoro zdravstvenih radnika je izolovan virus malih boginja. Reč je o veoma zaraznom virusnom oboljenju. Pročitajte koji su simptomi i kako se leči

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Period inkubacije traje 10 do 12 dana, od trenutka kad je organizam zaražen virusom. Nakon toga, bolest počinje vrlo visokom temperaturom (najčešće između 38 i 40 stepeni), koja je praćena glavoboljom i jezom. Zaražena osoba je malaksala i uznemirena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Tokom narednih nekoliko dana, oboleloj osobi počinju da suze oči, smeta mu svetlo, javlja se sekrecija iz nosa, praćena bolovima i grebanjem u grlu.

Javlja se suv, uporan kašalj, a ponekad može doći i do bolova u stomaku i proliva.

Siguran znak da su u pitanju male boginje su crvene fleke u usnoj duplji. U pitanju su Koplikove mrlje. Sluzokoža je jarkocrvena, i izgleda kao da je posuta grizom.

Ako se pojave Koplikove mrlje, on eće biti uočljive dok ne izbije ospa.

Temperatura koja se u međuvremenu sputstila ponovo raste (opet na 38 do 40 stepeni) o ostaje visoka sve dok ospe izbijaju, što traje dva do tri dana.

Ospice izbijaju određenim redom: prvo se pojavljuju iza ušiju, zatim na kosmatom delu glave, licu i vratu. U naredna dva, tri dana, spuštaće se po trupu i nogama.

Komplikacije

Upala pluća - ako se temperatura ne spušta i nakon izbijanja ospica, ili "skače" treći put, a bolesnik dosta kašlje, otežano diše i generalno se sve gore oseća, potrebno je uraditi rendgenski snimak pluća da bi se utvrdilo kakvo je stanje. Bronhiolitis - upala sitnih disajnih puteva, manifestuje se čujnim i otežanim disanjem. Laringitis - u toku noći javljaju se napadi otežanog disanja, praćeni promuklim kašljem i opštom uznemirenošću.

JAKO JE VAŽNO da znate da ako temperatura OSTANE VISOKA i nakon što ospe prestanu da izbijaju ili ako se TEMPERATURA javi TREĆI PUT, to znači da je DOŠLO DO KOMPLIKACIJA.

Ovalne su, ružučaste ili svetlocrvene boje. Mogu se javiti mestimično, a mogu biti i toliko guste da se dodiruju.

Ospe se zadržavaju između tri i šest dana, a povlače se istim redom kojim su se pojavljivale, tako što prvo postaju svetlobraonkaste, pa žućkaste, a kad se sasvim povuku na njihovim mestima ostaju tamnije flekice koje će nestati za desetak, petnaest dana perutranjem kože koje ne mora biti upadljivo.

Teži slučajevi morbila

Temperatura može da bude jako visoka, praćena upadljivim nemirom (psihomotornim). Oboleli može da zapadne u stanje pomućene svesti, a može doći i do konvulzija (frasa). Kod male dece koja su sklona infekcijama disajnih puteva male boginje može da prati bronhiolitis (otežano disanje i uporan kašalj).

Kod težih slučajeva mogu se javiti i krvni podlivi na koži, a onda i krvarenje iz nosa.

Male boginje retko se javljaju kod odraslih, ali ukoliko se to desi, klinička slika je teža. Temperatura je još viša nego kod dece, opšte stanje lošije a ospice izlaze mnogo gušće.

Terapija podrazumeva pre svega negu u skladu sa uputstvima lekara

Oboleli treba da leži u dobro provetrenoj, osvetljenoj prostoriji, s tim što je potrebno prigušiti svetlo ako smeta bolesniku. Održavanje higijene, uključujući i kupanje sprovodi se uobičajeno.

Važno je da oboleli unosi dovoljno tečnosti, ali nije dobro terati ga da jede ako ne želi. Apetit će se vratiti čim se opšte stanje popravi.

Lekovi za skidanje temperature, sirupi protiv kašlja, kapi za nos daju se u skladu sa savetima lekara.

I sviđalo vam se to ili ne, od malih boginja štiti MMR vakcina.

Bela epidemija u Kruševcu:Lekari s malim boginjama

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.