Majčinsko mleko ubija ćelije raka

Izvor: B92, 21.Apr.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majčinsko mleko ubija ćelije raka

Naučnici su došli do senzacionalnog otkrića sasvim slučajno. Otkrili su da supstanca, koja se nalazi u majčinskom mleku, efikasno ubija ćelije različitih vrsta raka.

Isti sastojak iz majčinskog mleka koji jača prirodni imunitet Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour cells (HAMLET) ubija i ćelije raka. Ovaj sastojak mogao bi da počne da se koristi kao lek za nekih pet godina.

Laboratorijski testovi pokazali su da taj sastojak ubija 40 različitih vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

"HAMLET se proizvodi kombinacijom alpha-lactalbumina u mleku i oleinske kiseline koja se nalazi u želucima beba. Zato dojenje zapravo smanjuje rizik od oboljevanja raka kod beba.", rekao je profesor Rodzer Karlson sa Univerziteta u Getenburgu.

Pokušaji lečenja raka kod muškaraca pokazali su da se tumori smanjuju bez bolnih nuspojava već nakon petog dana lečenja. Ali, taj je pokušaj bio ograničen jer je trebalo da se lek ubrizga injekcijom na unapred određeno mesto u ćeliji raka.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi lek mogao da bude efikasan i da se bolesnicima daje u obliku rastvora ili tablete koju bi telo preradilo kao normalnu hranu.

Naučnici su do otkrića HAMLET-a došli pukim slučajem dok su istraživali zdravstvene blagodati majčinskog mleka.

"Zapravo su tražili antibiotska svojstva majčinskog mleka kad su otkrili postojanje HAMLET-a. U jednom od testova otkrili su da ubija ćelije raka.", rekao je profesor Karlson koji se nada da će klinička ispitivanja na ljudima početi što pre.

Izvor - T Portal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.