Lekari upozoreni: Pažljivo sa diklofenakom, rizik veliki, nije za svakoga

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2014, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari upozoreni: Pažljivo sa diklofenakom, rizik veliki, nije za svakoga

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da je u saradnji sa proizvođačima lekova koji sadrže diklofenak prosledila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih upozorava o organičenjima terapijske primene ovog leka.

Korist veća od štete, ali nije za svakoga

"Korist primene diklofenaka veća je od rizika. Međutim, trenutno dostupni podaci ukazuju na povećanje rizika za nastanak arterijske tromboembolije (tromb se prenosi kroz vene) pri primeni diklofenaka", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << navodi se u saopštenju.

 

Kod svih pacijenata potrebno je primenjivati najmanju efektivnu dozu ovog leka i to u najkraćem mogućem roku potrebnom za kontrolu simptoma. Kontraindikacije diklofenaka primećene su kod pacijenata koji imaju slabo srce.

 

"Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena kongestivna insuficijencija srca (srčana slabost), ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest", precizira se u saopštenju.

 

Značajan faktor rizika postoji i kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetes melitusom i pušenjem, pa u tim slučajevima terapiju diklofenakom treba započeti tek posle pažljive procene.

 

U slanju pisma zdravstvenim radnicima, osim Agencije, učestvovali su i proizvođači koji imaju dozvole za lekove koji sadrže diklofenak i namenjeni su za sistemsku primenu, poput "Galenike", "Alvogen farme", "Hemofarma", "Krka-farme" i "Farma svisa".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rizične manifestacije diklofenaka kod određene ciljne grupe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2014

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je, u saradnji sa proizvođačima lekova koji sadrže diklofenak, prosledila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih upozorava o ograničenjima terapijske primene ovog leka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.