Lek za sede vlasi?

Izvor: Mondo, 07.Maj.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek za sede vlasi?

Zaboravite na odlaske kod frizera svakih mesec dana zbog farbanja, neželjene sede vlasi bi uskoro mogle da postanu stvar prošlosti!

Naučnici iz Holandije, Nemačke i Velike Britanije udružili su se kako bi pronašli mehanizam kojim će obrnuti proces nastajanja sede kose, što bi moglo izazvati revoluciju.

Seda kosa i vitiligo imaju istog uzročnika, tvrde naučnici, a radi se o masivnom oksidativnom stresu koji uzrokuje akumulaciju hidrogen-peroksida u folikuli kose, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << što je uzrok gubitka prirodnog pigmenta boje u vlasi.

Taj se proces, prema rezultatima njihovog istraživanja, može sprečiti tretmanom u kojem se posebna supstanca nanosi na kosu i sprečava akumulaciju hidrogen-peroksida kojeg nakon toga u folikuli više nema, pa kosa vraća prirodnu boju.

Na taj način se već eksperimentalno tretirao i vitiligo, koji nastaje zbog istih razloga u ćelijama kože, i to s velikim uspehom. Rezultati istraživanja su objavljeni u magazinu Američkog društva za eksperimentalnu biologiju.

Ukoliko tretman postane komercijalno dostupan uz prihvatljivu cenu, to bi moglo zadati velike glavobolje kozmetičkoj industriji i farbama za kosu, koje se najčešće počinju koristiti upravo zbog pojave sede kose.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.