Kanabis uspešan u lečenju od raka

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanabis uspešan u lečenju od raka

Kanabis sadrži supstance koje leče rak, a prvi testovi pokazali su izuzetne rezultate u uništavanju karcenogenih ćelija, tvrde naučnici.

Pjer Despre i Šon MekAlister iz "Kalifornija Pacifik medikal centra" u San Francisku dokazali su da marihuana zaustavlja metastaziranje agresivnih karcinoma.

Despre se 20 godina bavi izučavanjem gena ID-1, koji uzrokuje širenje stanica raka u ljudskom telu.

Godinama je pokušavao da pronađe način da zaustavi metastaziranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << karcinoma, ali prvi ohrabrujući rezultati pojavili su se tek pošto se udružio sa MekAlisterom, koji je izučavao "kanabidoil" - supstancu koju sadrži biljka marihuana.

Dva naučnika su krenula u eksperiment da bi saznali na koji će način ta supstanca reagovati u dodiru s genom ID-1. Rezultati su bili neverovatni.

Shvatili su "kanabidoil" može "ugasiti" ID-1. Stanice raka prestale su da se šire i vratile su su u normalu!

Medicinska zajednica čula je za ovo istraživanje prvi put 2007. godine.

U međuvremenu su postigli znatne napretke, shvativši da bi ovaj tretman najviše uspeha mogao imati kod vrsta karcinoma koji se smatraju najagresivnijim, poput tumora na mozgu ili raka prostate, gde se beleže visoki nivoi ID-1.

Da bi tretman bio uspešan, neće biti dovoljno samo zapaliti džoint. Pušenjem marihuane ne mogu se u telo uneti količine "kanabidoila" koje bi bile dovoljne da se zaustavi širenje karcinoma.

Na testovima sa životinjama Despre i MekAlister koristili su injekcije sa koncentratom ove supstance, a pokušavaju da naprave i tabletu.

Trenutno rade na sintetizovanju ove supstance da bi je učinili jačom i efektivnijom, navode mediji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.